Хиляди протестиращи от цялото Обединено кралство призоваха в Лондон за "спешни политически действия" в защита на природата, съобщава АФП.

В марша "Възстановете природата сега" взеха участие около 350 различни организации, от протестни групи като Just Stop Oil и Extinction Rebellion до по-масови организации като National Trust и WWF.

Шествието призова за приемането на законопроект за околната среда в следващия парламент след парламентарните избори следващия месец.

На 4 юли британците ще гласуват за нов парламент

На 4 юли британците ще гласуват за нов парламент

Изборите са свикани от премиера

Протестиращите преминаха от едната страна на Хайд парк в британската столица, марширувайки покрай Даунинг стрийт до площада на парламента, облечени в костюми на тема дива природа и с необичайни шапки и маски.

Придружени от песни, скандирания "възстановете природата сега" и повече от един барабанен кръг, протестиращите призоваха изменението на климата и природата да бъдат приоритет в предизборната кампания и от следващото правителство.

Британската актриса Ема Томпсън поведе шествието, като каза, че нейното послание е към правителството "да спре да бъде толкова безотговорно".

Томпсън каза пред АФП по време на шествието, че не може да повярва на "липса на ангажираност" на политическите партии по време на продължаващата предизборна кампания.

"Ние сме в окото на бурята. Всички се интересуват от красотата на нашите острови, а ние я губим толкова бързо", добави тя.

Чистотата на реките и водите беше гореща тема на тези избори, като през последните няколко години няколко скандала с изливане на отпадни води предизвикаха гнева на екоактивистите.

Екоактивисти напръскаха Стоунхендж с оранжева боя

Екоактивисти напръскаха Стоунхендж с оранжева боя

Двама души са задържани

По-рано по време на предизборната кампания лидер на по-малката партия Либералдемократи падна от дъска за гребане в езеро, за да демонстрира сериозността на кризата с канализацията в Англия.

Опозиционната Лейбъристка партия, която вероятно ще спечели властта на тези избори, обеща да прекрати новите лицензи за проучване на нефт и газ в Северно море и да създаде компания за чиста енергия, наречена Great British Energy.

Лидерът на лейбъристите Кийр Стармър обаче беше критикуван преди това, че се отказа от обещанието да харчи 28 милиарда паунда годишно за зелена инфраструктура.

Консерваторите смекчиха ангажиментите за това как ще постигнат целта на Обединеното кралство за 2050 г. за нулеви емисии чрез отхвърляне на забраната за продажба на нови бензинови и дизелови автомобили от 2030 до 2050 г.