Хиляди протестираха в столицата на Мароко Рабат в неделя, като поискаха да бъдат освободени 42-ма активисти, борещи се срещу корупцията и безработицата, съобщава БиБиСи.

"Походът на мароканския народ" е организиран от политически групи и групи за граждански права, както и от семействата на задържаните. Протестите са седмици след като съдът потвърди присъдите на активистите, които проведоха протести през 2016 и 2017 година. Властите ги обвиняват, че заплашват сигурността на страната.

Протестиращите носиха знамена и снимки на осъдените активисти, които са членове на "Хирак Риф" - "Движението Риф".

Демонстрациите призовават също за освобождаването на журналиста Хамид Ел Махдауи, който излежава тригодишна присъда за отразяване на протестите в северния район Риф на Мароко.

През юни 2018 г. съдът осъди Насер Зефзаки, лидерът на "Хирак Риф", на 20 години затвор. Същата е присъдата и на активистите Осим ел Бостати и Самир Гид, докато други получават присъди до 15 години.

"Хирак Риф" организира протести през 2016 и 2017 г. след смъртта на рибар в Ал Хосейма, град в Риф.

Рибарят Мохичин Фикри е прегазен от камион за боклук, докато се опитва да си върне риба, конфискувана от местната полиция.

Инцидентът предизвика вълна от гняв и хиляди излязоха на улиците, обвинявайки властите в корупция и злоупотреба с власт.