Хиляди афганистанци са протестирали срещу талибаните в южния град Кандахар според бивш правителствен служител и кадри на местна телевизия, след като на жители е било казано да напуснат жилищна армейска колония, информира "Ройтерс".

Протестиращите са се събрали пред къщата на губернатора в Кандахар, след като на около 3000 семейства им е било казано да напуснат колонията според бившия правителствен служител, станал свидетел на тълпите.

Кадри от местна медия показват тълпи от хора, блокиращи път в града.

Талибаните смазват мирните протести в Афганистан с бойни муниции, палки и камшици

Талибаните смазват мирните протести в Афганистан с бойни муниции, палки и камшици

Най-малко четирима демонстранти са били убити

Засегнатата зона е заета предимно от семействата на пенсионирани армейски генерали и други членове на афганистанските сили за сигурност.

Семействата, някои от които са живели в района почти 30 години, са получили три дни да освободят имотите, уточни бившият правителствен служител, който е говорил с някои от засегнатите.

Говорителят на талибаните не отговорил на искане за коментар относно изселванията.

Забулен протест: Жени в Кабул демонстрират в подкрепа на талибаните

Забулен протест: Жени в Кабул демонстрират в подкрепа на талибаните

"Онези, които не носят хиджаб, вредят на всички ни"

Спорадичните протести срещу талибаните, които дойдоха на власт в Афганистан с превземането на Кабул преди почти месец, завършваха понякога със смъртоносни сблъсъци, въпреки че няма потвърдени информации за насилие в днешния протест.

Главатари на талибаните обещаха да разследват всички случаи на злоупотреба, но наредиха на демонстрантите да искат разрешение, преди да провеждат протести.

ООН подчерта в петък, че отговорът на талибаните на мирните протести става все по-насилствен.