Хиляди хора в Австралия и Европа се присъединиха към демонстрации, настояващи за повече действия срещу климатичните промени, целейки да принудят политическите лидери да излязат със спешни решения на конференцията на ООН за климата през следващата седмица.

Шведската активистка Грета Тунберг трябваше да се присъедини към ученическата стачка в Лисабон, но нейното екопътуване през Атлантическия океан от Ню Йорк с ветроходна лодка беше засегнато от силни ветрове, забавяйки я с няколко дни, каза тя пред своите последователи в социалните мрежи.

Европейците ги е страх от климатичните промени повече от тероризма, безработицата и миграцията

Европейците ги е страх от климатичните промени повече от тероризма, безработицата и миграцията

Положението с климата е критично

Ученическото движение в Португалия все пак очакваше хиляди да се присъединят към демонстрациите, надграждайки върху предстоящото пристигане на вече придобилата световна известност Тунберг, за да се мобилизират преди срещата за климата на ООН в Мадрид от 2 до 13 декември.

"Искахме да беше тук, но движението трябва да продължи без нея. Трябва да изпратим посланието си и да окажем натиск върху политиците преди срещата на високо равнище за климата", изтъкна 14-годишната Мариана Лука пред "Ройтерс".

Климатичната стачка днес се провежда в 2 300 града в 153 страни по света, според оценките на групата за климатична кампания "Петъци за бъдеще".

Европарламентът обяви "критично положение" с климата

Европарламентът обяви "критично положение" с климата

Европа "първият континент, който обяви критично положение с климата"

В полската столица Варшава активисти, някои с противогази, скандираха и размахваха банери с надпис: "Спасете нашата планета", "Пластмасите поразяват океаните ни" и "Полша без въглища 2030 г.".

В Берлин протестиращи в плувни костюми се гмурнаха в мразовитите води на река Шпрее, държейки бяла кутия в символичен опит за спасяване на правителствения пакет за климатичните промени.

Активисти протестираха в обекти на "Амазон" в цяла Франция, използвайки шопинг вакханалията за Черния петък, за да изобличат разрушителния ефект от необузданото консуматорство, в остро противопоставяне срещу събитието, което е предизвикано отчасти от опасенията за околната среда.

Критично положение с климата: светът може да е изпуснал контрола

Критично положение с климата: светът може да е изпуснал контрола

Критично положение с климата: "екзистенциална заплаха за цивилизацията"

Няколко десетки протестиращи организираха призори протест пред сграда на "Амазон" в парижкия квартал "Клиши", държейки табела с надпис "Не на Амазон и неговия свят".

В Австралия ученици в Сидни и други големи градове излязоха от час, изтъквайки, че трябва да се направи повече за борба с кризата с горските пожари в страната, която мнозина виждат като резултат от климатичните промени.

Пожарите в Австралия взеха 4 жертви

Пожарите в Австралия взеха 4 жертви

Положението в Нов Южен Уелс е катастрофално

Австралия от седмици се бори с горски пожари, при които загинаха най-малко четирима души, изгоряха около 1 млн. хектара обработваеми земи и гори и бяха унищожени повече от 500 къщи.

Държейки домашно направени табели, включително "Климатът се променя, ние защо не се променяме?", протестиращите в Сидни обвиниха правителството в неадекватни действия за справяне с кризата с горските пожари. Дим от горските пожари в щата Нов Южен Уелс образува мъгла във въздуха.

"Бездействието на нашето правителство по отношение на климатичната криза ускори горските пожари", каза 18-годишната Шиан Бродерик, един от организаторите на събитието, чийто дом е бил разрушен от горските пожари.

Австралийският премиер Скот Морисън отхвърли твърденията, че правителството му не прави достатъчно по отношение на климатичните промени.

Австралия обеща да намали въглеродните емисии с 26% спрямо нивата от 2005 г. до 2030 г., но последните данни показват, че няма промяна в емисиите.

Мрачна прогноза за света - колективен провал в борбата срещу климатичната криза

Мрачна прогноза за света - колективен провал в борбата срещу климатичната криза

Но доклад на ООН, публикуван днес, показва, че светът е далеч от тези цели