Светът може вече да е преминал поредица от точки на необратимост във връзка с климата. Това стряскащо предупреждение отправят учени. Този риск е "екзистенциална заплаха за цивилизацията", подчертават те, което означава "ние сме в състояние на критичен момент за планетата", пише "Гардиън".

Точките на необратимост са достигнати, когато определени въздействия на глобалното затопляне станат неудържими, като например неконтролируемата загуба на ледени покривки и гори. В миналото се смяташе, че е необходимо екстремно затопляне на планетата с 5 градуса за преминаване на точките на необратимост, но последните доказателства показват, че това може да се случи със затопляне между един и два градуса.

Мрачна прогноза за света - колективен провал в борбата срещу климатичната криза

Мрачна прогноза за света - колективен провал в борбата срещу климатичната криза

Но доклад на ООН, публикуван днес, показва, че светът е далеч от тези цели

Планетата вече се е затоплила с над един градус и температурата със сигурност ще се повиши още заради миналите емисии и защото нивата на парниковите газове все още се покачват. Освен това учените предупреждават, че една точка на необратимост, като освобождаването на метан от размразяването на вечната замръзналост, може да подхранва други, водейки до каскада.

Изследователите признават в коментарна статия в сп. Nature, че сложната наука на точките на необратимост означава, че остава голяма несигурност. Но те казват, че потенциалните щети от точките на необратимост са толкова големи, а времето за действие толкова кратко, че "да не обръщаме внимание на опасността не е отговорен вариант". Те призовават за спешни международни действия.

Затоплящите климата парникови газове с нов рекорд в атмосферата

Затоплящите климата парникови газове с нов рекорд в атмосферата

Човечеството продължава да симулира мерки срещу климатичната криза

"Единственото положително е, че скоростта, с която се натрупва щета от поврата, все още може да бъде под наш контрол до известна степен", пишат те, допълвайки: "Стабилността и устойчивостта на нашата планета е в опасност. Международните действия - не само думи - трябва да отразяват това."

Проф. Тим Лентън от Университета в Ексетер, който е водещ автор на статията, изтъква: "Вероятно вече сме преминали прага за каскада от взаимосвързани точки на необратимост. Простата версия е, че учениците (стачкуващи за действия по отношение на климата) са прави: виждаме потенциално необратими промени в климатичната система, които са в ход или са много близо."

Климатичната криза ще засяга здравето на днешните деца през целия им живот

Климатичната криза ще засяга здравето на днешните деца през целия им живот

По-лошите земеделски реколти могат да доведат до повече недохранване

"Като учен просто искам да го кажа, както е", посочва той и подчертава: "Не се опитвам да бъда разпространител на тревожни слухове и паникьор, а се опитвам да разглеждам целия проблем с климатичните промени като проблем с управлението на риска. Това е, което смятам за действие според здравия разум", допълва проф. Лентън.

Фил Уилямсън от Университета в Източна Англия, който не е допринесъл за статията, казва: "Прогнозата на Тим Лентън и колегите е, за съжаление, напълно правдоподобна: че може би вече сме изгубили контрол над климата на Земята."

Новата статия излиза, след като ООН предупреждава, че действията са много далеч от спирането на глобалното повишаване на температурите, като в момента светът е на път към покачване на средната световна температура с между три и четири градуса до края на века. В коментара са изброени девет точки на необратимост, които може да са били преминати.

Климатичната криза: 11 000 учени предупреждават за „неизказано страдание” на Земята

Климатичната криза: 11 000 учени предупреждават за „неизказано страдание” на Земята

Те предлагат няколко спешни мерки

"Имаме това тревожно доказателство, че част от ледената покривка в западната част на Антарктида може да е в необратимо отстъпление", разкрива проф. Лентън и добавя: "Всички сигнали са, че това е така." Подобна ситуация изглежда се случва в басейна на Уилкс в източната част на Антарктида. Рязкото свиване на тези ледени покривки в крайна сметка би повишило морското равнище с много метри.

Огромната ледена покривка на Гренландия се е топила с ускоряващо се темпо, казват учените, докато ледът в Северния ледовит океан се свива бързо. "Вечната замръзналост в Арктика започва необратимо да се размразява и отделя въглероден диоксид и метан", отбелязаха те.

Тръмп рекламира изтеглянето на САЩ от Парижкото споразумение за климата

Тръмп рекламира изтеглянето на САЩ от Парижкото споразумение за климата

Това било Америка да е на първо място

Течението Гълфстрийм в Атлантическия океан, което затопля Европа, също се е забавило с 15% от средата на XX век. "Това е почти в обхвата на естествената променливост, но също така е трудно да се изключи, че това е част от по-дълго забавяне", уточни Лентън.

Учените информират, че 17% от тропическите гори в Амазония са изгубени от 1970 г. насам. Повратната точка, при която загубата на гора води до изсъхването ѝ, може да лежи в границите между 20 и 40 процента. В умерените гори, особено в Северна Америка, затоплянето е предизвикало повече пожари и огнища на вредители, което потенциално превръща някои райони от поглъщащи въглерод в източник. В тропическите райони се прогнозира коралите да бъдат унищожени от затопляне в рамките на два градуса.

Може да възникне каскада от точки на необратимост, защото например топенето на леда в Арктика увеличава затоплянето, като открива тъмния океан, който поглъща повече слънчева светлина. Това може да увеличи топенето на леда в Гренландия и районите с вечна замръзналост.

"Многобройни рискове могат да взаимодействат, като една промяна засилва друга, а затопляне само с градус или два е достатъчно да доведе до драматични каскадни ефекти", подчертава Уилямсън.