Климатичната криза ще определя здравето през целия живот на днешните деца, предупредиха лекари, отбелязвайки, че глобалното затопляне вече е причинило вреда, пише "Гардиън".

Децата са особено уязвими, а световният екип от изследователи казва, че повишаващите се температури означават, че бактериите, причиняващи смъртоносна диария, ще процъфтяват, докато по-лошите земеделски реколти могат да доведат до повече недохранване.

Годишният доклад на авторитетното сп. Lancet относно здравето и климатичните промени проследява въздействието на глобалното затопляне върху здравето. Освен децата по-възрастните хора са особено уязвими на горещите вълни, тъй като са по-малко способни да регулират температурата си и баланса си на течности.

Климатичната криза: 11 000 учени предупреждават за „неизказано страдание” на Земята

Климатичната криза: 11 000 учени предупреждават за „неизказано страдание” на Земята

Те предлагат няколко спешни мерки

Авторите са установили, че през 2018 г. още 220 млн. души над 65-годишна възраст са били изложени на горещи вълни в сравнение с 2000 г. Европа, се посочва в доклада, е особено изложена на риск заради големия брой на възрастните хора, живеещ в големи, горещи градове.

Тазгодишният доклад, съвпадащ с опустошителните пожари в Австралия, също така е установил, че излагането на хора на пожари се е удвоило от 2000 г. насам. Опустошителните пожари не само причиняват смърт и увреждат здравето, но също така имат значително икономическо и социално въздействие.

Хю Монтгомъри, който е професор от UCL в Лондон, и който е един от водещите автори на доклада, изтъква: "Нашите деца разпознават критичното положение с климата и настояват за действия за защитата им. Трябва да слушаме и да реагираме. Тази година ускоряващите се въздействия от климатичните промени станаха по-очевидни от всякога. Най-високите регистрирани някога температури в Западна Европа и опустошителните пожари в Сибир, Куинсланд (щат в Австралия) и Калифорния са предизвикали астма, респираторни инфекции и топлинни удари."

ЕС отделя 1 трилион евро за климата през идните 10 г.

ЕС отделя 1 трилион евро за климата през идните 10 г.

Да се постигне климатична неутралност до 2050 г...

Ник Уотс, изпълнителен директор на Lancet Countdown, предупреждава: "Телата и имунните системи на децата все още се развиват, оставяйки ги по-податливи на болести и замърсители на околната среда. Щетите, нанесени в ранна детска възраст, траят през целия живот. Без незабавни действия от всички страни, климатичните промени ще определят здравето на цяло едно поколение."

Докладът е изготвен от 120 експерти от 35 институции, включително Световната здравна организация, Световната банка и университетите Йейл и Цинхуа.

Проучването проследява 41 показателя, включително разпространението на инфекциозни заболявания. Било е установено, че, предизвикана от глобалното затопляне, способността на вирусната треска денга да се предава от комари през 2017 г. е била на второто най-високо ниво, регистрирано от 1950 г. насам, докато девет от 10-те най-подходящи години за предаване са били от 2000 г. насам. "Денга е най-бързо разрастващата се инфекция по света", казва Уотс, допълвайки: "Нарича се треска на счупените кости, защото е невероятно болезнена."

Големите производители на автомобили сред водещите противници на борбата с климатичната криза

Големите производители на автомобили сред водещите противници на борбата с климатичната криза

Въпреки че обещават намаляване на емисиите, всъщност подкопават усилията за справяне с проблема

Докладът е установил също така, че 2018 г. е била втората най-подходяща година в историята за разпространение на холерните бактерии, които причиняват голяма част от диариите и инфекциите от рани по целия свят.

По думите на Уотс първите случаи на енцефалит, пренасяни от кърлежи във Великобритания, са регистрирани през октомври. "Това е болест, за която знаем, че се движи в резултат на климатичните промени", допълва той.

В доклада се казва, че бебетата са най-силно засегнати от недохранването и че с нарастването на температурите способността на много зърнени култури да дават пълен добив е спаднала през последните 30 години.

Кметовете на най-големите градове в света заклеймиха световните лидери за бездействието за климата

Кметовете на най-големите градове в света заклеймиха световните лидери за бездействието за климата

Обслужвали интересите на индустрията на изкопаемите горива