Кметове от група, представляваща повече от 90 от най-големите градове в света, разкритикуваха остро провала по отношение на договарянето на категорични мерки за борба с климатичната криза по време на срещата на световните лидери в ООН за климата през миналия месец, обвинявайки "малък брой влиятелни правителства, обслужващи интересите на индустрията на изкопаемите горива", съобщава британското издание "Гардиън".

Групата C40, в която влизат водещите световни градове, и която се събира в Копенхаген през тази седмица за седмата среща на световните кметове, е основана през 2005 г. от бившия кмет на Лондон Кен Ливингстън.

20 мултинационални и държавни компании зад една трета от всички въглеродни емисии

20 мултинационални и държавни компании зад една трета от всички въглеродни емисии

Безпощадно експлоатират световните запаси от нефт, газ и въглища

"Световните лидери се срещнаха в Ню Йорк през миналия месец и за пореден път не успяха да постигнат съгласие за нещо, близко до нивото на действие, необходимо за спиране на климатичната криза", подчерта председателката на групата Ан Идалго, която е кмет на Париж.

"Тяхната неспособност пряко застрашава всички хора по целия свят, тъй като времето се превръща във все по-голям наш враг", допълни Идалго.

Марк Уотс, който е изпълнителен директор на C40, каза за "Гардиън", че ръководителите на САЩ (Доналд Тръмп), Бразилия (Жаир Болсонару), Австралия (Скот Морисън), Русия (Владимир Путин) и Турция (Реджеп Тайип Ердоган) сега са "по същество представители на индустрията на изкопаемите горива", така че е важно за "следващата най-влиятелна група политици", кметовете на най-големите градове, да се активизират.

Тунберг поведе 500 000 души срещу климатичните промени в Монреал

Тунберг поведе 500 000 души срещу климатичните промени в Монреал

Протести имаше също в Торонто, Ванкувър и Отава

"Това прави това, което правим, дори още по-важно, защото в контекста на тези действително влиятелни страни, които не само не предприемат нищо, но блокират цялата Организация на обединените нации, трябва да имаме импулс, идващ от някъде другаде", отбелязва Уотс.

Конференцията събира кметовете на градове по целия свят за три дни, за да споделят идеи за зелено градско развитие и как да окажат натиск върху националните лидери да действат срещу климатичната криза.

Конференцията обхваща теми като достъпни жилища, отпадъци и миграция, свързана с климата. Град Копенхаген, който има амбициозен план да постигне неутралност по отношение на въглеродните емисии до 2025 г., демонстрира усилия като апартаменти, изградени с рециклирани материали и енергоефективни системи.

В Лондон и Сидни арестуваха стотици протестиращи срещу климатичната криза
Обновена

В Лондон и Сидни арестуваха стотици протестиращи срещу климатичната криза

Протестната група "Бунт срещу унищожението" започна мирно гражданско неподчинение

Идалго каза преди конференцията, че подкрепя протестите, започнати тази седмица в Лондон, Берлин и другаде от протестната група "Бунт срещу унищожението".

"Изправени сме пред извънредно положение с климата и все по-голям брой хора по света, особено млади хора, се отнасят към това като извънредно положение", коментира кметицата на Париж, допълвайки: "Ние споделяме загрижеността им за бъдещето на човечеството и трябва да продължим с кураж и амбиция да променим статуквото, породило тази криза."

Ядрената енергия е твърде бавна и твърде скъпа, за да спаси климата

Ядрената енергия е твърде бавна и твърде скъпа, за да спаси климата

Енергията от вятър и слънце е много по-конкурентоспособна