Шведската тийнейджърка Грета Тунберг води огромна демонстрация за климата в Монреал, съобщават местни медии. В протеста за борба с климатичните промени участваха около 500 000 души.

Вчера милиони хора по света организираха демонстрации с призиви към правителствата да предприемат радикални действия за опазване на околната среда и борба с климатичните промени.

Протести имаше също в Торонто, Ванкувър и Отава.

Милиони пак заливат улиците по света, настояват за борба с климатичната криза

Милиони пак заливат улиците по света, настояват за борба с климатичната криза

"Как смеете!"

В Монреал Тунберг пристигна около 20 минути преди да започне маршът с дължина 4,4 километра.

"Вие трябва да се гордеете със себе си, ние направихме това заедно", обърна се Тунберг към участниците в демонстрацията. "Милиони хора по света протестират. Невероятно е да се обединят по такъв начин", добави тя.

Тунберг използва възможността да призове лидерите да предприемат действия преди глобалното затопляне да е станало необратимо.

"Вие не сте на училище днес. Вие не сте на работа днес, защото това е критичен момент. Няма да останем зрители", надъхва шведският активист.

Снимка 444989

Източник: ЕПА

Грета Тунберг печели "алтернативна Нобелова награда"

Грета Тунберг печели "алтернативна Нобелова награда"

"За вдъхновяващи и силни политически искания, отразяващи научни факти"

Мрежата от ученици и активисти, организирали маршовете, настоява за преход към възобновяеми източници, да се узакони правото на здравословна околна среда, да се приеме декларацията на ООН за защита правата на коренното население и защита на бедните от климатичните промени.

Снимка 444988

Източник: ЕПА