Десетки хиляди предимно млади хора шестваха до сградата на парламента в Нова Зеландия, давайки начало на втората вълна от протести в световен мащаб, настояващи за бързи действия във връзка с климатичните промени, съобщава "Асошиейтед прес".

Протестите бяха вдъхновени от шведската тийнейджърка Грета Тунберг, която говори пред световните лидери тази седмица по време на срещата им в рамките на ООН в Ню Йорк.

Шествието до парламента на Нова Зеландия в столицата Уелингтън беше един от най-големите протести, провеждани някога там, а организаторите трябваше да променят плановете си за сигурността на мероприятието, за да се справят с неочаквано голямата тълпа. Още хиляди проведоха протестна демонстрация в Окланд и в други части на страната.

На другия край на планетата, десетки хиляди демонстрираха в италианската столица Рим, където протестиращите издигнаха плакати с лозунги като "Променете системата, не климата" или просто думата "Бъдеще".

Грета Тунберг: Ограбихте детството и мечтите ми, а говорите само за пари и икономически растеж

Грета Тунберг: Ограбихте детството и мечтите ми, а говорите само за пари и икономически растеж

Тя направи изявлението на срещата на върха в САЩ за климата в понеделник

На друга протестна демонстрация в италианската финансова столица Милано се събраха около 150 000 души, като беше издигнат плакат, на който пише "Как смеете!" - обвинението, което 16-годишната Тунберг отправи към световните лидери по време на речта си пред ООН в понеделник. Министерството на образованието на Италия заяви, че учениците, които присъстват на събитието, няма да бъдат санкционирани за пропуснатите часове в училище.

В Торино също имаше многохилядна демонстрация.

Страховете от въздействието на глобалното затопляне върху по-младите поколения изразиха и ученици в индийския град Дхарамсала. Южна Азия зависи до голяма степен от водата от хималайските ледници, които са застрашени от климатичните промени.

Тръмп се подиграва на Грета Тунберг

Тръмп се подиграва на Грета Тунберг

Очаквало я светло и прекрасно бъдеще

В Германия активисти от групата "Петъци за бъдеще" планираха да протестират срещу пакета, който правителството наскоро договори за намаляване на емисиите на парникови газове в страната. Според експерти предложението е далеч от необходимото, ако шестият най-голям замърсител с CO2 в света трябва да изпълни целта на Парижкото споразумение за климата.

Протестите са част от така наречената глобална климатична стачка, която според организаторите миналия петък е събрала няколко милиона души в градове по целия свят преди срещата на световните лидери в ООН за климата. Нова Зеландия, Италия, Канада и редица други страни съсредоточиха протестните си усилия за днешния ден, в края на седмица, в която климатичните промени бяха основна тема на света.

Тунберг каза, че планира да присъства на протест в канадския град Монреал.

Грета Тунберг към Конгреса на САЩ за климата: "Не действате достатъчно усърдно"

Грета Тунберг към Конгреса на САЩ за климата: "Не действате достатъчно усърдно"

"Не ни канете тук, само за да ни кажете колко вдъхновяващи сме, без всъщност да правите каквото и да е по въпроса"