Ядрената енергия губи надпреварата с възобновяемите енергийни източници (ВЕИ) както по отношение на разходите, така и по отношение на капацитета, тъй като ядрените реактори все повече се разглеждат като по-малко икономични и по-бавни за намаляване на въглеродните емисии. Това се изтъква в нов доклад за състоянието на световната ядрена индустрия, съобщава "Ройтерс".

В средата на 2019 г. новите вятърни и слънчеви централи са били по-конкурентоспособни дори спрямо съществуващите атомни електроцентрали по отношение на разходите, а нарастването на генериращия капацитет на ВЕИ е по-бързо от всеки друг тип електроенергия, се подчертава в доклада.

Русия пробутва "неподходяща" ядрена енергия в Африка

Русия пробутва "неподходяща" ядрена енергия в Африка

Тази ядрена енергия нямало да е от полза за най-бедните хора

"Стабилизирането на климата е задача от спешен порядък, ядрената енергия е бавна", изтъква Микъл Шнайдер, който е водещ автор на доклада, допълвайки: "Тя не посреща техническите и експлоатационните потребности, които нисковъглеродните конкуренти могат да посрещнат по-добре, по-евтино и по-бързо."

В доклада се изчислява, че от 2009 г. насам средното време за строителство на ядрени реактори в световен мащаб е малко под 10 години, много над оценката, дадена от Световната ядрена асоциация (WNA) - между 5 и 8,5 години.

Допълнителното време, което атомните централи изискват за изграждане, има голямо значение за целите по отношение на климатичната криза, тъй като съществуващите централи, използващи изкопаеми горива, продължават да отделят въглероден диоксид (CO2), докато чакат да бъдат заменени.

"За да защитим климата, трябва да намалим най-много въглерод с най-малко разходи и за най-кратко време", настоя Шнайдер.

Теменужка Петкова: Ядрената енергетика е приоритет на правителството

Теменужка Петкова: Ядрената енергетика е приоритет на правителството

Това било част от решението на климатичните промени, според Петкова

Ядрената енергия също така е много по-скъпа. Цената за производството на слънчева енергия варира от 36 до 44 долара за мегаватчас, докато вятърната енергия е на стойност между 29 и 56 долара за мегаватчас. Ядрената енергия струва между 112 и 189 долара за мегаватчас.

По отношение на последното десетилетие, авторите на доклада са изчислили приравнените разходи - които сравняват общите разходи за строителство и за експлоатация на електроцентрала с общото произведено количество енергия, - за соларната енергия са спаднали с 88%, а за вятъра - с 69%.

Що се отнася до ядрената енергия, те са се увеличили с 23%, се подчертава в доклада.

Капиталовите потоци отразяват тази тенденция. През 2018 г. Китай е инвестирал 91 млрд. долара във възобновяеми енергийни източници, а само 6,5 млрд. долара в ядрена енергия.

Министерство на енергетиката ще продължи да разчита на въглищните централи

Министерство на енергетиката ще продължи да разчита на въглищните централи

Акцентът е и върху енергийната сигурност и изграждането на инфраструктура

В САЩ се очаква капацитетът на произведената енергия от възобновяеми енергийни източници да се увеличи с 45 гигавата през следващите три години, докато ядрената енергия и въглищата се предвижда да "бият отбой" със само 24 гигавата.

Китай, който все още е най-агресивният строител на ядрени централи, добави около 40 реактора към електроснабдителната си мрежа през последното десетилетие, но производството му от ядрени централи е било все още с една трета по-ниско от произведената електроенергия от вятър.

Въпреки че няколко нови ядрени централи са в процес на строителство, от 2016 г. насам в Китай не е предприемано строителство на нова АЕЦ.

Водещи учени са "уплашени" от забързания темп на климатичните промени

Водещи учени са "уплашени" от забързания темп на климатичните промени

Предупреждават обаче, че страхът у обществеността можел да доведе до парализа