Повече от 1500 протестиращи се събраха в центъра на гръцката столица Атина в неделя, за да се противопоставят на закона, който ще легализира еднополовите бракове в Гърция. Законопроектът трябва да бъде гласуван в парламента до дни, съобщава АП.

Консервативното правителство на Гърция подкрепя законопроекта, но той ще изисква гласове от централните и левите опозиционни партии, за да бъде одобрен. Въпреки това дори някои лявоцентристки депутати се обявиха против законопроекта.

Организаторите на митинга в неделя - религиозни групи - описаха законопроекта като заплаха за традиционното семейство. Много от протестиращите скандираха "Долу ръцете от нашите деца".

"За съжаление, "пробуденият" дневен ред достигна и Гърция и този дневен ред включва браковете на хомосексуалисти", каза пред АП Димитрис Нациос, лидер на крайнодясната и силно религиозна партия "Ники". Гърция е християнска православна страна и нашата традиция не позволява това. Ние познаваме и уважаваме един вид брак: православната християнска сватба. Нашата конституция също не предвижда това, така че този законопроект е противоконституционен и противоречи на нашата вяра в Христос", каза Нациос.

Партията "Ники", основана през 2019 г., влезе в парламента през 2023 г. На последните избори през юни тя се класира на шесто място с 3,70% от гласовете и вкара 10 депутати в 300-членното събрание.

Гърция готви легализиране на гей браковете

Гърция готви легализиране на гей браковете

През 2015 г. Гърция призна споразуменията за съжителство за еднополови двойки

Припомняме, че през 2015 г. Гърция призна споразуменията за съжителство за еднополови двойки, като им предостави някои права и предимства, но все още нямат право да имат или осиновяват деца като двойка.

Гърция осъществи редица реформи през последното десетилетие, за да подобри правата на ЛГБТ+ в страната. Правителството изготви национална стратегия за правата на ЛГБТ+, но общността обяви, че реформите, които Гърция е въвела преди това, не са стигнали достатъчно далеч.

Законопроектът ще позволи осиновяването на деца, но не и сурогатното родителство.

Проучване на Alco през януари показа, че 35% са съгласни и 49% са против, докато 16% са отказали да отговорят. Повечето от недоволните се противопоставят на осиновяването на деца или сурогатното родителство от двойки от един и същи пол.

Православната църква се противопоставя на браковете сред ЛГБТ+ хората. Около 80-90% от 11-милионното население на страната се идентифицират като православни гърци.

Реформата може да се окаже предизвикателство за премиера Кириакос Мицотакис, който също е изправен пред опозиция по въпроса в своята партия и кабинет. Мицотакис каза, че ще има достатъчно време за обществена консултация, за да убеди гражданите и депутатите от неговата партия.

Снимка 652994

Източник: EPA/БГНЕС

През януари той заяви, че: "Това, което ще променим е равенството в брака, което означава премахване на всякаква дискриминация, основана на сексуална ориентация. Не е нещо революционно, различно от това, което се прилага в други европейски страни. Говорим за граждански брак, а не за религиозен, каза Мицотакис. Няма да експериментираме с по-напреднали идеи, добави Мицотакис.