Управляващата в Израел дясна коалиция на премиера Бенямин Нетаняху мобилизира хиляди хора на марш в Йерусалим в четвъртък в подкрепа на спорните съдебни реформи, които критиците осъждат като недемократични, съобщава АФП.

Развявайки израелски знамена, големи тълпи се събраха пред парламента, скандирайки, че "хората изискват съдебна реформа".

Предложенията на правителството ще ограничат правомощията на Върховния съд и ще дадат на политиците по-големи правомощия при избора на съдии.

Администрацията на Нетаняху, коалиция между неговата партия "Ликуд" и крайнодесни и ултраортодоксални еврейски съюзници, твърди, че промените са необходими за ребалансиране на правомощията между законодателите и съдебната власт.

Съдебната реформа тласнала Израел към най-сериозната криза от основаването му

Съдебната реформа тласнала Израел към най-сериозната криза от основаването му

Мнение на президента Ицхак Херцог

Министърът на правосъдието Ярив Левин, който стои зад инициативата за реформа заяви че избирателите, които са ги довели на власт, са "гласували за съдебна реформа".

Министърът на финансите Бецалел Смотрич, лидер на крайнодясната партия на религиозния ционизъм, каза, че правителството няма да се "предаде".

Споровете около реформите обаче разделиха нацията и правителството.

Многохилядни протести се проведоха срещу реформата. Военният министър бе уволнен поради несъгласие с Нетаняху, но бе върнат на поста поради сблъсъците в Йерусалим около Пасха. 

Армията също възрази на реформата. 

Нетаняху уверен, че израелците искат промени в съдебната система

Нетаняху уверен, че израелците искат промени в съдебната система

Според него, управляващите и обществото се разминават в начина на реализиране на реформата

Президентът Исак Херцог преговаря от месец с правителството и опозицията, за да се опита да постигне компромис.

Нетаняху заяви, че е "дълбоко развълнуван" от митинга в четвъртък. "Стоплихте сърцето ми и благодаря на всеки един от вас", написа той в Twitter.