Премиерът на Израел Бенямин Нетаняху заяви, че общо преразглеждане на решенията на Върховния съд няма да се случи при планираните от него съдебни промени. Това заяви той по време на телевизионно интервю за CBS News.

Нетаняху заяви, че не приема пълната способност на парламента да преодолява решенията на Върховния съд. "Това няма да се случи", заяви той.

"Както не приемаме, че съдът може да отмени всяко решение на парламента. Двете страни на тези крайности възпрепятстват баланса между трите клона на правителството", каза той, попитан за бъдещето на дълбоко противоречивото законодателно усилие.

Израел отново на протест срещу съдебната реформа

Израел отново на протест срещу съдебната реформа

Този път съвпада със 75-та годишнина

Нетаняху каза, че в Израел има консенсус относно необходимостта от коригиране на съдебната система, но и драматична разлика как да се направи това.

"Фактът, че имаме демонстрации, е знак за нашата демокрация. Не мисля, че някой трябва да има съмнения, че Израел е и ще остане демокрация.", добави премиерът.

Нетаняху използва случая, за да отговори на критиките на президента на САЩ Джо Байдън. Той призова министър-председателя миналия месец да оттегли спорното законодателство за съдебна промяна. Нетаняху отговори, че цени съюза на Израел със САЩ и личното си приятелство с Байдън, но настоя, че нищо не може "да попречи на това".

"Това е вътрешен въпрос, който трябва да разрешим, и начинът, по който го правим, е като търсим консенсус. Докато говорим, в момента има екипи на моята партия, "Ликуд", и коалицията, с екипи от опозицията, които говорят в дома на президента. Това вече е петата или шестата среща, която те провеждат, за да търсят този компромис, който според мен е белегът на демокрациите. Не бягаш от проблема, а се опитваш да го решиш", каза Нетаняху.

Пореден многохиляден протест в Израел срещу съдебната реформа

Пореден многохиляден протест в Израел срещу съдебната реформа

Въпреки решението на премиера Нетаняху да спре спорните предложения

Припомняме, че протестите в Израел срещу съдебната реформа продължават. 

Яростните обществени протести принудиха Нетаняху да отложи плана с надеждата да намери компромис, както и да върне на поста уволнения поради несъгласие с реформата военен министър.

Планът ще даде на Нетаняху, който е съден по обвинения в корупция, и неговите партньори в най-твърдата коалиция в историята на Израел последната дума при назначаването на националните съдии. Това също така ще даде на парламента, който е контролиран от неговите съюзници, власт да отменя решенията на Върховния съд и ще ограничи способността на съда да преразглежда законите.