Стотици хиляди испански здравни работници протестираха в Мадрид против, унищожаването на системата на общественото здравеопазване от консервативното регионално правителство, съобщава Ройтерс.

Правителството в Мадрид беше обект на критики през последните години, особено след началото на пандемията от COVID-19 през 2020 г., заради оскъдния персонал в болниците и центровете за първично здравеопазване. Според демонстрантите това демонтира обществените здравни услуги и облагодетелства частните доставчици на здравни услуги.

Протестиращите изпълниха центъра на града, скандирайки и развявайки знамена. Един демонстрант носеше огромен модел на Изабел Диас Аюсо, десния лидер на регионалното правителство на Мадрид, с прикачен нос, подобен на Пинокио.

Регионалните правителства в Испания са отговорни за голяма част от бюджета за здравеопазване като част от децентрализираната политическа система на страната. Говорител на регионалното правителство посочи, че броят на хората, марширували по улиците на централен Мадрид, е 250 000, докато организаторите го определят като близо 1 милион.

С публикация в Twitter Аюсо отрича обвинението, че нейната администрация демонтира обществените здравни услуги в полза на частния сектор.

Хиляди здравни работници също демонстрираха в неделя в Сантяго де Компостела, в северозападна Испания, призовавайки за запазване на системата на общественото здравеопазване.