Долната камара на полския парламент одобри задължителното химическо кастриране при изнасилване на деца до 15 години или близки роднини.

Законът е реакция на увеличаващите се случаи, когато бащи насилват дъщерите си, съобщава агенция СМЕ.

Промените предвиждат и увеличение на наказанието за изнасилване на малолетни от 12 на 15 години затвор.

В случай на изнасилване на дете от 15 до 18 години, новият закон предоставя възможност съдът да реши дали да се пристъпи към химическа кастрация, но ако става дума за насилване на роднина, тя е задължителна.

Проектът за поправка е внесен от правителството на Доналд Туск и е приет с гласовете на 400 депутати. Само един народен представител се е обявил против, а двама са се въздържали.

Новият закон има огромна публична подкрепа - 84% от населението на Полша се обявява "за" крайната мярка.

Въпреки това много лекари и защитници на човешките права са на мнение, че насилствената химическа кастрация нарушава човешките права и е злоупотреба с медицинската професия.

Според премиера Туск обаче, в случаите, когато става дума за педофили, не може да се говори за нарушаване на човешките права.

За да влезе в сила, законът трябва да премине през горната камара на парламента и накрая да бъде подписан от президента Лех Качински, който по-рано заяви, че е склонен към подобни законови промени.