Подкрепяната от Иран ливанска групировка "Хизбула" отхвърли първоначалните идеи на Вашингтон за деескалация със съседен Израел, като изтегляне на своите бойци по-далеч от границата.

Но остава отворена за дипломацията на САЩ, за да избегне разрушителна война, казаха ливански официални лица.

Американският пратеник Амос Хохщайн ръководи дипломатическа кампания за възстановяване на сигурността на границата между Израел и Ливан.

Израелската армия предупреди за война в Ливан

Израелската армия предупреди за война в Ливан

След последните атаки на групировките срещу израелска територия

Атаките на присъединените към Иран хуси в Йемен срещу кораби в Червено море, ударите на САЩ в отговор и боевете на други места в Близкия изток добавиха спешност към усилията.

"Хизбула е готова да чуе", каза високопоставен ливански служител.

Същевременно подчерта, че групата вижда идеите, представени от ветеран преговарящ Хохщайн при посещение в Бейрут миналата седмица, като нереалистични.

Позицията на "Хизбула" е, че ще изстрелва ракети срещу Израел, докато няма пълно прекратяване на огъня в Газа. Отхвърлянето на предложенията не е било съобщено досега.

Израелската армия е нанесла удар в Ливан

Израелската армия е нанесла удар в Ливан

Ударена е противотанкова ракетна установка в Южен Ливан

Израел също заяви, че иска да избегне война, но и двете страни казват, че са готови да воюват, ако е необходимо. Израел предупреждава, че ще отговори по-агресивно, ако не бъде постигнато споразумение за обезопасяване на граничната зона.

Подобна ескалация би отворила голяма нова фаза в регионалния конфликт.

Израелските власти предупредиха тази седмица, че нараства вероятността от война в Ливан след последната серия от ракетни удари между армията и "Хизбула". 

Според началника на щаба на израелските отбранителни сили Херци Халеви това може да се случи през следващите месеци.