Ливанското шиитско движение "Хизбула" съобщи, че е изстреляло рояк безпилотни самолети камикадзета по тренировъчната военна база "Еляким" на израелските сили за отбрана (IDF).

Тя е разположена южно от Хайфа, съобщи телевизия "Ал-Маядин".

Движението отбеляза, че безпилотните летателни апарати са достигнали предвидените цели.

На свой ред The Times of Israel съобщи, че по-рано в Израел са били включени сирени за въздушна тревога по цялото крайбрежие - от границата с Ливан и до районите южно от Хайфа.

По-късно ЦАХАЛ съобщи, че е открил изстрелването на безпилотен самолет от Ливан и се е опитал да го прихване. В крайна сметка израелските ВВС са го изгубили по пътя към град Йокнеам Илит.

Военните смятат, че дронът е паднал в открита местност и го издирват. 

Само преди седмица на 13 октомври шиитската милиция удари с дрон поделение на бригадата "Голани". При нападението загинаха 4-ма военни, а други 61 бяха ранени.

От края на септември Израел активно нанася въздушни удари в Южен Ливан и Бейрут, като унищожава инфраструктурата на "Хизбула".

Тел Авив призна: Прозорецът на спалнята в дома на Нетаняху е бил улучен от дрон на "Хизбула"

Тел Авив призна: Прозорецът на спалнята в дома на Нетаняху е бил улучен от дрон на "Хизбула"

В Кесария не са прозвучали сирени, предупреждаващи за ПВО тревога

Израелските сили за отбрана обявиха и започването на ограничени наземни рейдове срещу цели на "Хизбула" в граничната зона в Южен Ливан.

Бойците на проиранските шиитски милиции ежедневно обстрелват израелска територия.

През последния месец Израел уби лидерите на Хизбула в Ливан и на Хамас в Газа, без да показва никакви признаци да обуздае своите наземни и въздушни офанзиви.

"Хизбула" няма да преговаря с Израел, докато боевете продължават

"Хизбула" няма да преговаря с Израел, докато боевете продължават

Организацията пое отговорност за удара с дрон по дома на Нетаняху

Синвар беше един от предполагаемите организатори на атаката на 7 октомври 2023 г. срещу израелски общности, която уби около 1200 души, като около 253 други бяха взети обратно в Газа като заложници, според израелски данни.

Последвалата бомбардировка на Газа от Израел уби повече от 42 500 палестинци, като се смята, че под развалините лежат още 10 000 мъртви, твърдят здравните власти в Газа.