Ливанската шиитска групировка Хизбула заяви, че е изстреляла експлозивни дронове срещу израелска командна позиция в неделя, а Израел в отговор нанесе въздушни удари по Южен Ливан, предава Ройтерс.

Израелската армия каза, че "подозрителни въздушни цели" са преминали от Ливан и две от тях са били прехванати. Двама израелски войници са били средно тежко ранени, а няколко други са пострадали леко от шрапнели и вдишване на дим, се казва в съобщението.

Израелските бойни самолети са извършили "широка серия от удари срещу терористични цели на Хизбула на територията на Ливан", продължава съобщението.

Засега няма съобщения за жертви в Ливан.

Продължаващата размяна на огън между Израел и Хизбула, тежко въоръжена групировка, подкрепяна от Иран, бележи най-тежките им военни действия след войната през 2006 г. Насилието до голяма степен е ограничено в граничната зона.

Хизбула от своя страна заяви, че е използвала експлозивните дронове, за да атакува израелска командна позиция близо до Яара в Израел в 10 часа сутринта (времето съвпада с българското).

В Израел бяха задействани сирените в някои крайгранични райони.

При атака на друго място на границата в 10 часа сутринта в неделя Хизбула обяви, че нейните бойци са постигнали директен удар по израелска позиция, използвайки "подходящи оръжия".

Израелските въздушни удари са атакували покрайнините на село Ярун в Ливан - недалеч от мястото на тази атака - според Ливанската национална новинарска агенция и свидетел в района.

Въздушните удари са счупили прозорци на къщи, магазини и училище в близкото село Рмайх, каза Тони Елиас, свещеник в Рмайх, пред Ройтерс по телефона.

Насилието на границата межди Ливан и Израел от 7 октомври насам, когато палестинската групировка "Хамас" атакува Израел отне живота на повече от 120 души в Ливан, включително 85 бойци на Хизбула и 16 цивилни. В Израел военните действия са довели до смъртта на седем войници и четирима цивилни.

Нетаняху заплаши "Хизбула", че при война ще превърне Бейрут в Газа

Нетаняху заплаши "Хизбула", че при война ще превърне Бейрут в Газа

Израелският премиер подготвя армията за всеки сценарий