Избухването на война срещу Иран "ще подпали целия Близък изток". Такова предупреждение беше изпратено до Съединените щати и техните съюзници в петък в Бейрут от лидера на шиитската партия Хизбула, шейх Хасан Насрала, чиято реч беше излъчена на живо по телевизия "Ал Манар".

"Всеки, който тласка региона към война, трябва да знае, че фронтът на съпротива сега включва Палестина, Ливан, Сирия, Ирак, Иран и Йемен", подчерта той. в случай на конфликт в Персийския залив".

Нетаняху се закани да смаже „Хизбула”

Нетаняху се закани да смаже „Хизбула”

През уикенда чухме самохвалството на Насрала

Насрала припомни, че бойците на Хизбула и техните съюзници не позволяват на САЩ да осъществят своите планове в Сирия. "Що се отнася до Израел, той няма да рискува сега да започне война срещу Ливан, защото знае, че балансът на силите се е променил в полза на Хизбула", каза шиитският политик.

Лидерът на "Хизбула" не е първи път излиза с подобно предупреждение. Така в телевизионно обръщение от 1 юни той заяви, че "американските войски и съоръжения в региона ще бъдат атакувани и унищожени, ако се започне война срещу Иран". Според него конфликтът "ще премине отвъд иранските граници, а Израел заедно със саудитското кралство ще плати цена за това".

„Хизбула”: Израел ще бъде заличен при война между САЩ и Иран

„Хизбула”: Израел ще бъде заличен при война между САЩ и Иран

Иран има способностите да бомбардира Израел със свирепост и сил

Хизбула е единствената партия в Ливан, която има паравоенни групи. От 2012 г. нейните милиции водят сражения в Сирия на страната на правителствените войски.

Шиитската партия, която е представена в правителството и парламента на Ливан, е призната за терористична организация в САЩ, Израел и страните от Съвета за сътрудничество в Персийския залив. Вашингтон, Тел Авив и арабските монархии за производство на петрол считат Хизбула за инструмент на иранската намеса в Близкия изток.