Лидерът на "Хизбула" предупреди, че Израел ще бъде въвлечен при всяка война между САЩ и Иран и може да бъде "заличен" при такъв конфликт, пише "Таймс ъв Израел".

"Иран има способностите да бомбардира Израел със свирепост и сила", обяви Хасан Насрала в интервю за телевизия "Ал Манар".

Великобритания изпраща втори боен кораб в Персийския залив за сдържане на Иран

Великобритания изпраща втори боен кораб в Персийския залив за сдържане на Иран

Разрушителят HMS Duncan, който по принцип трябва да бъде разположен в региона, но не толкова скоро

"Когато американците разберат, че тази война може да заличи Израел, те ще се замислят", смята той.

Насрала направи коментарите на фона на напрежението между Ислямската република и САЩ. Той говори след решението на Камарата на представителите на САЩ да ограничи възможностите на президента Доналд Тръмп да започне война срещу Ислямската република без разрешението на Конгреса. Демократите се опасяват, че ястребите в Белия дом могат да тласнат държавата към ненужна война.

Иран настоя западните сили да се махат от Близкия изток

Иран настоя западните сили да се махат от Близкия изток

"Това е опасна игра и има последствия"

Не е ясно дали Насрала има предвид арсенала от далекобойни ракети на Ислямската република или десетките хиляди ракети и снаряди, които Техеран е предоставил на ливанската групировка.

Насрала коментира, че организацията значително е подобрила военните си възможности от войната през 2006 г.

"Нашите оръжия са развити като качество и количество, имаме прецизни ракети и безпилотни самолети", каза той пред медията в интервю по повод 13 г. от началото на войната.

Насрала държеше карта на Израел и посочи стратегически цели, които "Хизбула" може да удари, включително летище "Бен Гурион", оръжейни складове, пристанището в Ашдод, заводи и др. Той твърди също, че ракетите им могат да ударят и южния израелски град Ейлат на Червено море. По думите му "Хизбула" се е сдобила и с противовъздушна отбрана.

Иран видя стремеж на Великобритания за влошаване на отношенията с Техеран

Иран видя стремеж на Великобритания за влошаване на отношенията с Техеран

"Обвиненията на Великобритания по адрес на Иран са безпочвени"

Насрала е уверен, че скоро няма да има война с еврейската държава, защото Израел се страхува от последиците. Според него регионални играчи работят за предотвратяване на война между САЩ и Иран. Той е на мнение, че Саудитска Арабия и Обединените арабски емирства нямат интерес от конфликт.