Великобритания се стреми да влоши отношенията с Иран, като обвинява Иранската революционна гвардия за участие в опит да задържи британски танкер в Ормузкия проток. Такова мнение изрази външният министър на Иран Мохамед Джавад Зариф.

"Обвиненията на Великобритания по адрес на Иран са безпочвени", цитира думите на Зариф агенция ИСНА, като допълва: "Те правят изявления, за да изострят отношенията."

Три военни кораба на Иран "възпрепятстват" британски танкер в Ормузкия проток

Три военни кораба на Иран "възпрепятстват" британски танкер в Ормузкия проток

Иран отрича да се е опитвал да спре британския танкер

Вчера телевизия CNN, позовавайки се източници от администрацията на САЩ, съобщи, че пет военни катера, които биха могли да принадлежат на Иранската революционна гвардия, са се опитали да спрат британски танкер в Ормузкия проток. Според тяхната информация танкерът е напуснал Персийския залив, когато катерите са се приближили към него. На екипажа на кораба е било наредено да промени курса и да остане в териториалните води на Иран. Танкерът според CNN е бил придружен от фрегатата на британските военноморски сили Montrose. Нейният екипаж настоял катерите да се отдалечат и да пропуснат кораба.

Както по-рано днес съобщи агенция "Ройтерс", военното министерство на Великобритания потвърди, че ирански катери са се опитали да спрат британски търговски кораб в Ормузкия проток. Според британското министерство три ирански катера са участвали в инцидента, а не пет.

От Иранската революционна гвардия отричат каквото и да е участие в инцидента в Ормузкия проток.