Великобритания обяви, че три ирански военни кораба неуспешно са се опитали да възпрепятстват преминаването на британски петролен танкер през Ормузкия проток, съобщават "Ройтерс" и "Асошиейтед прес".

Британското правителство отбеляза в изявление, че иранските военни кораби са се отдалечили след получаване на "устни предупреждения" от британски военен кораб, придружаващ търговския кораб British Heritage.

В изявлението се казва: "Ние сме обезпокоени от това действие и продължаваме да призоваваме иранските власти да деескалират ситуацията в региона."

САЩ готви нови санкции срещу Иран

САЩ готви нови санкции срещу Иран

"Защото няма да променят политиките си без външен натиск, а и никой не подкрепя експанзионистката им политика"

От Иранската революционна гвардия отхвърли твърдението, че са се опитали да спрат британския кораб, съобщи полуофициалната агенция "Фарс".

Инцидентът е пореден щрих от изостреното напрежение в Персийския залив във връзка с ядреното споразумение от 2015 г., сключено между Иран и световните сили, от което администрацията на американския президент Доналд Тръмп се оттегли през миналата година.

Инцидентът се случва почти седмица след като британски морски пехотинци задържаха иранския петролен танкер Grace 1 край бреговете на Гибралтар по подозрение, че нарушава санкциите на Европейския съюз, превозвайки петрол за Сирия.

Тайни срещи между Иран и САЩ в Ирак?

Тайни срещи между Иран и САЩ в Ирак?

Представители на двете държави са разговаряли в хотел в Ербил

Вчера иранският президент Хасан Рохани предупреди, че Великобритания ще се сблъска с "последствия" заради задържането на иранския танкер.

Напрежението между Иран и САЩ и техните съюзници рязко нарасна, след като Вашингтон засили икономическите санкции срещу Техеран и удари износа на петрол от страната като част от политиката си за "максимален натиск", за да накара Иран да спре действията, които според него са подкопали сигурността в региона.

Иран отговори на санкциите, като започна да нарушава ограниченията, наложени върху ядрените му дейности по силата на ядреното споразумение от 2015 г.

Няколко петролни танкера бяха атакувани във водите близо до южния бряг на Иран през май и юни, за което САЩ обвиниха Иран. Техеран отрече да има участие.

Нетаняху заплаши Иран: Ф-35 може да ви връхлети

Нетаняху заплаши Иран: Ф-35 може да ви връхлети

Нетаняху отвърна на заплахи на ирански представители през последните седмици

През миналия месец Иран свали безпилотен самолет на САЩ близо до Ормузкия проток, което накара президента Доналд Тръмп да нареди ответни въздушни удари, като в последния момент ги отмени.

Американски официални лица, които са говорили при условие за запазване на анонимността им, за казали, че вчерашният инцидент е станал, след като танкерът British Heritage e бил на северния вход на Ормузкия проток.

"Фрегата на Кралските военноморски сили HMS Montrose, която също беше там, насочи оръжията си към катерите и ги предупреди по радиото, като в този момент те се разпръснаха", разкрило едно от официалните лица.

"Това беше тормоз и опит за намеса в преминаването", допълнило друго официално лице.

САЩ се надяват да съберат съюзници през следващите две седмици във военна коалиция за охрана на стратегическия воден път край Иран и Йемен, обяви председателят на съвместните началник щабове на САЩ ген. Джоузеф Дънфорд.

Майк Пенс: САЩ няма да отстъпят пред Иран

Майк Пенс: САЩ няма да отстъпят пред Иран

Тръмп оказва влияние над Техеран