Президентът на Иран Хасан Рохани заяви, че Великобритания ще се сблъска с "последствията" за задържането на ирански петролен танкер, съобщава "Ройтерс".

Иран настоява за незабавното освобождаване на "Грейс 1", който британските кралски морски пехотинци завзеха миналата седмица в Гибралтар.

Армията на Иран няма да остави без отговор "пиратството" на Британия

Армията на Иран няма да остави без отговор "пиратството" на Британия

А отговор ще е "на правилното място и в точното време"

"Вие (Великобритания) сте инициатор на несигурност и ще разберете последствията по-късно. Сега сте толкова безпомощни, че когато някой от вашите танкери иска да се премести в района, трябва да пращате и фрегатите си (за да го придружите), защото сте уплашени. Тогава защо извършвате такива действия (завземане)? Вместо това трябва да разрешите навигацията да бъде безопасна", заяви Рохани след заседание на кабинета, в изявленията на държавната телевизия.

Рохани също така обяснява, че решението на Иран да увеличи обогатяването на уран е да произвежда гориво за електроцентралите и ще служи на други мирни цели и че е в рамките на ядрената сделка от 2015 г. на Иран  със световните сили.

Иран ще спазва ядрената сделка така, както го правят европейците

Иран ще спазва ядрената сделка така, както го правят европейците

Иран не се стреми към ядрени бомби, а просто гарантира националните си интереси

Той говори ден, след като европейските сили обвиниха Иран в "извършването на дейности, несъвместими с ангажиментите им" по силата на ядрената сделка, и призова за спешна среща на страните по споразумението.

"Вие (европейците) не е нужно да се притеснявате за Иран, загрижеността ви трябва да бъде за САЩ, които са нарушили целия този ангажимент и са подкопали международните задължения", допълва Рохани.

Останалите страни по сделката, която САЩ изостави миналата година, са Великобритания, Германия, Франция, Русия, Китай и Иран.

САЩ разкриха подробности за готвената коалиция в Персийския залив срещу Иран

САЩ разкриха подробности за готвената коалиция в Персийския залив срещу Иран

Това обяви американският генерал Джоузеф Дънфорд, председател на Обединените началник щабове на въоръжените сили на САЩ