Великобритания изпрати втори боен кораб в Персийския залив на фона на растящото напрежение с Иран, след като кралската морска пехота на Обединеното кралство иззе ирански танкер до крайбрежието на Гибралтар през миналата седмица.

Информацията разпространява "Ройтерс", като се позовава на Скай нюз.

Русия възмутена от действията на Великобритания в Ормузкия проток

Русия възмутена от действията на Великобритания в Ормузкия проток

Рискът от пряка конфронтация около Иран във връзка с последните събития в региона се е увеличил

Британската медия отбелязва, че разрушителят HMS Duncan, който по принцип трябва да бъде разположен в региона, но не толкова скоро, ще се отправи към Персийския залив през следващите дни, за да се присъедини към фрегатата HMS Montrose.

По-късно британското правителство съобщи, че корабът HMS Duncan ще замени HMS Montrose. Лондон поясни, че не иска увеличаване на напрежението с Иран, а прави само ротация, която е предварително планирана.

По-рано Иран призова Запада да напусне региона.

Британски морски пехотинци задържаха иранския танкер Grace 1 през миналата седмица край бреговете на Гибралтар по подозрение, че нарушава санкциите на Европейския съюз, превозвайки петрол за Сирия.

Иран видя стремеж на Великобритания за влошаване на отношенията с Техеран

Иран видя стремеж на Великобритания за влошаване на отношенията с Техеран

"Обвиненията на Великобритания по адрес на Иран са безпочвени"

Вчера Великобритания пък обяви, че три ирански военни катера са се опитали да блокират британски петролен танкер да премине през Ормузкия проток, през който преминава петрола от Близкия изток за останалата част от света, но катерите са се оттеглили, след като са били конфронтирани от британски военен кораб. Иран отрече тези твърдения.

Преди дни САЩ разкриха подробности за готвената коалиция в Персийския залив срещу Иран.