Камарата на представителите на САЩ гласува, за да попречи на президента Доналд Тръмп да започне война с Иран без първо да получи одобрението на Конгреса, пише "Вашингтон пост".

Повече от 20 републиканци се присъединиха към демократите за включване на поправката към законопроекта за бюджета за отбрана на долната камара.

Бахрейн "категорично осъжда" опита на Иран да блокира британския танкер

Бахрейн "категорично осъжда" опита на Иран да блокира британския танкер

Иран да заплашвал сигурността и мира

Ходът вероятно ще доведе до сблъсък със Сената дали ограничението за Иран, което предвижда изключение в случаи на самоотбрана, да бъде включено във финалния законопроект, който трябва да бъде договорен между двете камари. Лидерите на републиканците в двете камари предупреждават, че езикът ще изпрати лошо послание на Техеран, че САЩ са разделени, което ще затрудни президента при управлението на ескалиралото напрежение.

Поправката за Иран е само една от няколкото мерки с висок залог, които конгресмените гласуваха тази седмица към първия законопроект за отбрана, който демократите вкараха в долната камара, откакто получиха мнозинство по-рано тази година. Тези мерки включват също прекратяване на участието на Вашингтон във военната кампания на Саудитска Арабия в Йемен, отмяна на забраната на Тръмп за трансполовите войници и други.

Великобритания изпраща втори боен кораб в Персийския залив за сдържане на Иран

Великобритания изпраща втори боен кораб в Персийския залив за сдържане на Иран

Разрушителят HMS Duncan, който по принцип трябва да бъде разположен в региона, но не толкова скоро

Основният спор между републиканците и демократите е колко пари трябва да отпусне Конгресът на Пентагона и на военните тази година. Републиканците и Белият дом искат 750 милиарда долара, което като цяло е в съответствие с прокарания от Сената законопроект през миналия месец. Но долната камара иска 733 милиарда долара.