Бунтовници от шиитската групировка "Хизбулла" са превзели по-голямата част от западен Бейрут (мюсюлманската част на града), преследвайки подкрепящите прозападното правителство, съобщава Би Би Си.

Международното летище в Бейрут е затворено, пристанищата в страната също.

По-рано днес „Хизбулла" превзе телевизия „Future News" в Бейрут и прекъсната излъчванията.

Телевизията има репутацията на проправителствена и антисирийско настроена медия. Неин собственик е един от лидерите на антисирийския лагер в Ливан Саад ал Харири.

За това е съобщил официален представител на медията, цитиран от световните агенции.

За последните три дни числото на загиналите в размириците достигна 11 души. Повече от 30 са ранените.

Арабските страни свикват в следващите няколко дни спешна среща с основна тема ситуацията в Ливан.
Разговорите ще бъдат на ниво външни министри на страните членки на Арабската лига.

По традиция домакин на срещата ще бъде Кайро, съобщават световните агенции.

Инициативата е подкрепена както от Египет, така и от Саудитска Арабия.

„С оглед на опасното развитие на събитията в Ливан Саудитска Арабия поддържа провеждането на спешна среща на министерския съвет на Арабската лига", потвърждават официални източници от Саудитска Арабия.

Вчера в Ливан с нова сила избухнаха стълкновения между „Хизбулла" и въоръженото шиитско движение „Амал" от една страна срещу сунитите от „Ал Мустакбал". Сблъсъците бяха сериозни, тъй като освен по улиците от сградите стреляха и снайперисти. По данни на неофициални източници жертви станаха 6 човека, а още 10 бяха ранени.

Сблъсъците избухнаха малко след пресконференцията на генералния секретар на „Хизбулла" Хасан Насрули, който обвини управляващото мнозинство, че със свое решение практически ликвидира ливанската опозиция. Става въпрос за прекъсване на телефонните връзки.

Предишната среща на Арабската лига, която също трябваше да обсъди този проблем, бе провалена. Сирия и самият Ливан бойкотираха срещата и не изпратиха свои представители.

Вече 6 месеца Ливан и парализирани напрежението между политически групи и етносите постоянно расте. Политическата криза бе провокирана от невъзможността на парламента и политическите сили да се договорят за компромисна фигура за президент на страната. Така след изтичането на мандата на Емил Лахуд дата за избор на президент бе насрочвана 19 пъти и всеки път изборът бе провалян.

Някакво съгласие бе постигнато около фигурата на Мишел Сюлейман, началник на ГЩ, но реален избор не бе направен. Сюлейман бе подкрепен и от представителите на Арабската лига.

ЕС и ООН осъдиха сблъсъците и призоваха страните в конфликта да започнат преговори.

От министерство на външните работи на България заявиха, че засега нямат постъпили сигнали за пострадали българи или наши сънародници, които са имали проблеми там.

По-рано днес от там предупредиха да се избягват пътуванията в Ливан.