Бившият президент на руския петролен гигант „Юкос" Михаил Ходорковски прогнозира, че след няколко години Русия ще се окаже в същото положение като СССР преди разпадането.

Ходорковски предрича неминуем и скорошен крах на сегашната власт в страната, пише руският сайт Нюзру, цитирайки статия от вестник "Лос Анджелис таймс".

Според прогнозира, че през второто десетилетие на 21-и век ще започне криза на системата, изградена на корупцията.

"Аз съм от последното поколение на съветски хора, тези родени и израсли в СССР", пише Ходорковски и припомня твърденията от това време, че СССР е вечна. „Никой не вярваше, че в един миг всичко може да се промени, но това се случи".

В момента против Михаил Ходорковски се води второ наказателно дело, след като той вече излежава присъда от 8 години.

"По времето на моята младост лидерите на СССР изобщо не искаха да слизат от властта. Просто историята ги принуди да го сторят", коментира още бившият руски бизнесмен, правейки аналогия с управлението на Владимир Путин.

Според настоящия подсъдим, съвременните руски теоретици и практици на "корупционно-вертикалното" управление също не възнамеряват да си ходят, но ще им се наложи да го направят.

Аз знам. Видял съм го преди", заключава Ходорковски, като припомня, че се е опитал да подкрепи независимата опозиция в името на принципите на демокрацията.