Специалните служби на Холандия са проникнали в компютрите, използвани от мощна руска хакерска група, и може да са се сдобили с доказателства, свързани с хакерската атака срещу Националния комитет на Демократическата партия на САЩ през 2016 г., съобщават холандски медии.

Уточнява се, че хакери, работещи за холандските спецслужби са проникнали в компютрите, използвани от руските хакери, често наричани Cozy Bear, в средата на 2014 г. и са ги наблюдавали в продължение най-малко на година, като дори са успели да заснемат хакерите с камера.

Свързаните с Русия хакери Fancy Bear готвели голям удар срещу Сената на САЩ

Свързаните с Русия хакери Fancy Bear готвели голям удар срещу Сената на САЩ

"Подготвя най-малкото да окаже отново влияние върху общественото мнение"

Вътрешната министърка на Холандия отказала да коментира информацията, като само заявила, че била "много щастлива, че имаме добри служби за сигурност в Холандия, които вършат работата си добре".

Говорителят на руския президент Владимир Путин - Дмитрий Песков, посочи, че все още не е виждал какъвто и да е официален коментар от холандските специални служби по казуса.

"Ако холандските медии искат да разпалят истерия против Русия в САЩ, това е дейност, която не може да бъде наречена почтена", изтъкнал Песков.

Мълър разследва Майкъл Флин за съучастие с руски хакери

Мълър разследва Майкъл Флин за съучастие с руски хакери

За похищаването на мейли на Хилари Клинтън...

В информацията се отбелязва, че холандските шпиони са използвали достъпа си, за да помогнат за прогонването на Cozy Bear от компютрите на Държавния департамент на САЩ в края на 2014 г. Твърди се, че американските шпиони били толкова благодарни, че са изпратили на холандците торта и цветя.

Cozy Bear по-късно беше идентифицирана като една от двете руски хакерски групи, свързани с Кремъл, които проникнаха в сървърите на Демократическата партия на САЩ преди американските президентски избори през 2016 г.; другата руска хакерска група обикновено е нарича Fancy Bear.