Кмет в Хондурас беше арестуван по обвинение, че е работил с наркокартели за контрабанда на 90 тона кокаин до Съединените щати. Това каза Хорхе Галиндо, говорител на прокуратурата на Хондурас, съобщава "Ройтерс".

Кметът Уилмър Маноло Ууд от Брус Лагуна, в отдалечения регион Москития беше задържан. Той е обвинен в работа с три картела: Los Piningos, Los Yanez и Los Amador. Галиндо обясни, че кмета лично е получил 30 тона кокаин и го е пренесъл през Хондурас, за да може да бъде транспортиран до Съединените щати. Властите смятат, че Ууд е замесен в трафика на наркотици преди повече от 15 години, както и че е започнал да управлява операции за своя сметка преди осем години.

Той е арестуван в Ла Сейба, град в северен Хондурас, след поредица от проверки и претърсвания по атлантическото крайбрежие. Местните власти смятат, че кокаина, който мексиканските наркокартели доставят до САЩ идва от Колумбия, като минава през бреговете на страната.

Бившият президент на Хондурас Хуан Орландо Ернандес беше екстрадиран в Съединените щати по обвинения свързани с наркотици и оръжия миналата година.

Настоящият президент на страната Ксиомара Кастро налага репресии срещу престъпността и многократно разширява извънредните правомощия в цялата страна.

След разрива с Тайван президентът на Хондурас заминава за Китай

След разрива с Тайван президентът на Хондурас заминава за Китай

Визитата на Ксиомара Кастро се очаква "скоро"