Президентът на Хондурас Ксиомара Кастро ще пътува до Китай "скоро". Това съобщиха от външното министерство на латиноамериканската страна, цитирани от "Ройтерс".

Не се посочва обаче конкретна дата на посещението.

Новината за визитата идва дни, след като Китай установи дипломатически отношения с Хондурас, който прекрати десетилетните си връзки с Тайван.

Миналата седмица министърът на външните работи на Хондурас пътува до Китай, след като Кастро обяви, че нейното правителство ще се стреми да установи отношения с Китай.

Дипломатическата промяна отново насочи вниманието върху нарастващото влияние на Китай в Латинска Америка.

Тайван зове Хондурас да не се изкушава от "отровата" на Китай

Тайван зове Хондурас да не се изкушава от "отровата" на Китай

След като Тегусигалпа пожела да установи дипломатически връзки с Пекин

Тайван, който след разрива с Хондурас остана в дипломатически отношения с едва 13 държави, обвини латиноамериканската страна, че поискала непосилна сума, преди да прекъсне дипломатическите си отношения с острова.

Министърът на външните работи на Хондурас Едуардо Енрике Рейна обясни, че решението за преминаване към Китай е отчасти защото Хондурас е "затънал до шия" във финансови предизвикателства и дългове - включително 600 милиона долара, които дължи на Тайван.

Той обясни, че страната му многократно е поискала от Тайван да изкупи държавния дълг на Хондурас и че сумата от 2,5 милиарда щатски долара "не е дарение", а по-скоро "договорен механизъм за рефинансиране".

Хондурас загърбва Тайван и протяга ръка към Китай

Хондурас загърбва Тайван и протяга ръка към Китай

Латиноамериканската страна иска да установи официални дипломатически отношения с Пекин