Законодателният орган на Хонконг единодушно гласува днес за преразглеждане на изборите на ниво област, съобщи "Ройтерс". Съгласно поправката броя на пряко избираните общински съветници е намален от 452 до само 88.

Според критиците това би довело до свиване на демократичните свободи в Хонконг. Общият брой на местата за общински съветници също ще бъде намален от 479 на 470. До момента не е определена дата за следващите избори.

"Лагерът на привържениците на демокрацията очевидно изчезна на изборите", каза за Ройтерс Лемън Уонг, заместник-председател на областния съвет на Туен Мун. "Ще направя всичко възможно, за да се насладя на оставащите шест месеца от кариерата си като съветник, защото би било трудно да имам следващ път", добави той.

Хонконг: 8-те активисти, които сега живеят на Запад, „ще бъдат преследвани до живот“

Хонконг: 8-те активисти, които сега живеят на Запад, „ще бъдат преследвани до живот“

Насърчават всеки който предостави информация водеща до техният арест да получи награди.

Припомняме, че законът за националната сигурност, който Китай наложи през 2020 г., вече доведе до арестуването на бивши депутати и областни съветници и разпадането на няколко политически партии.

Кандидатите, които искат да участват в следващите избори, ще трябва да преминат проверка на националната сигурност и да осигурят поне три номинации от няколко комисии. Поради това, много хора не биха могли вече да се кандидатират.

Критиците твърдят, че законът се използва за задушаване на несъгласието в града. Градските власти и правителството на Пекин отричат ​​да се борят с несъгласието, но казват, че е жизненоважно да се запазят законът и редът, които са в основата на икономическия успех на финансовия център.

Припомняме още, че продемократичните политици спечелиха 388 от 452 места в областните съвети по време на последните избори за областни съвети през 2019 г., като взеха почти 90% от местата и унизиха пропекинския лагер.