Полицията в Хонконг отказа на опозицията провеждане на голям антиправителствен митинг в неделя, 15 септември, съобщава RTHK, цитирана от ТАСС.

Организацията "Граждански фронт за правата на човека" възнамерява да свика мащабен поход от залива Козуей Бей до бизнес центъра на града. Решението за забрана на събитието е мотивирано от съображения за обществена безопасност, като се вземат предвид действията, съпътстващи подобни действия и преди.

Обосновавайки решението си, органите на реда отбелязват, че имат всички основания да се опасяват, че радикални групи ще напуснат обявения маршрута, ще започнат да блокират пътища, да палят и да вандалстват. В същото време полицията е готва за факта, че много демонстранти ще излязат на улиците, въпреки забраната.

Масови протести в Хонконг продължават повече от три месеца. На 4 септември ръководителят на местната администрация Кари Лам се съгласи да се съобрази с едно от петте искания на демонстрантите и напълно отмени законопроект за екстрадиция, който предвиждаше нарушители да бъдат изпращани в континентален Китай.

Въпреки това много привърженици на младежката опозиция изразяват готовността си да продължат протестите.

Ескалацията на насилието няма да реши социалните проблеми в Хонконг

Ескалацията на насилието няма да реши социалните проблеми в Хонконг

Кари Лам съжали за намесата на чужди правителства във вътрешните проблеми