Ескалиращото насилие не може да реши социалните проблеми в Хонконг, обяви Кари Лам, лидерката на управлявания от Китай мегаполис.

Тя изрази "съжаление за намесата" на чужди правителства във вътрешните дела на азиатския финансов хъб, предаде Ройтерс.

Меркел в Пекин: Трябва да се гарантират правата и свободите на Хонконг

Меркел в Пекин: Трябва да се гарантират правата и свободите на Хонконг

Правата и свободите на населението на Хонконг трябва да бъдат гарантирани

Изказването й бе направено след поредния уикенд, белязан от сблъсъци между протестиращи и полиция, принудена да разпръсне тълпите демонстранти със сълзотворен газ. Много от тях чупеха прозорци и палеха огньове по улиците.

"Крайно неподходящо е чужди правителства да се месят във вътрешните ни работи. Ние няма да позволим на Съединените щати да вземат страна по нашите проблеми", категорична бе Лам, припомняйки статута на Хонконг като специален административен регион на Китай.

Припомняме, че в неделя по време на митинг пред консулството на САЩ, хиляди демонстранти призоваха Вашингтон да помогне при установяването на демокрация в Хонконг.

По-специално протестиращите настояваха американският Конгрес да приеме специални законодателни промени, с които Вашингтон всяка година да прави оценка до колко Хонконг е автономен от континентален Китай и може ли да продължи да печели от специалните си търговски и икономически отношения със САЩ.

Китайският премиер с първи коментар по повод протестите в Хонконг

Китайският премиер с първи коментар по повод протестите в Хонконг

Китайското правителство ще подкрепи твърдо принципа "една държава, две системи"

И китайските власти също обвиниха чуждите правителства, че се опитват да навредят на Пекин, създавайки хаос в Хонконг, и бяха категорични, че властите на други държави не трябва да се месят по въпроси, които са си "вътрешна работа".

В понеделник бившият американски министър на отбраната Джим Матис коментира, че антиправителствените протести не са "вътрешен" китайски проблем и САЩ, най-малкото, трябва да предложат морална подкрепа на протестиращите.

Миналата седмица, след тримесечни протести, Кари Лам оттегли противоречивия законопроект за екстрадиция, предизвикал бунтовете, но жестът й не успя да умилостиви демонстрантите, които решиха да се възползват от популярността на движението си, за да издигнат на нов глас свои стари искания.

Някои от тях са свързани с разгрома над едно продемократично движение, чиито сподвижници окупират улиците на централния бизнес район в Хонконг в продължение на 79 дни през 2014 г.

"Ескалацията и продължаването на насилието не могат да решат проблемите, пред които е изправено обществото ни днес", обяви Кари Лам по време пресконференция във вторник. "Това само ще задълбочи конфликтите, противоречията, разделенията и дори омразата в обществото."

Припомняме, че много от мирните протести през последните три месеца в Хонконг прераснаха в сблъсъци между полицейските части и демонстрантите, довели до близо 1300 ареста и множество ранени. Излъчвани на живо по целия свят, демонстрациите накараха редица местни магнати да апелират към запазване на спокойствието.

В първата си реч, посветена на размириците, милиардерът Ли Ка-шинг призова политическите лидери да предложат на младите хора - "владетелите на нашето бъдеще" - една маслинова клонка.

Хонконг стана част от Китай през 1997 г. по формулата "една държава, две системи". Много жители на Хонконг се опасяват, че Пекин работи с цел подкопаване на тази автономия. Китай отрича тези обвинения в намеса.

От своя страна Кари Лам твърди, че действията на администрацията й, включително официалното оттегляне на спорния законопроект, "не са насочени директно към прекратяването на протестите и насилието". Те са израз на искреното й желание да започне диалог с хората."