Председателят на парламентарната комисия за сигурност и отбрана към парламента на Ирак призова премиера на страната да разпореди въздушни удари срещу турските войски, ако те останат на иракска територия, съобщава „Асошиейтед прес”.

Присъствието на турски войски близо до контролирания от ДАЕШ („Ислямска държава”) град Мосул в Северен Ирак е нарушаване на международното право, обяви от своя страна иракският президент Фуад Масум. Той нарече действията на Анкара „нарушаване на международното право и националния суверенитет на Ирак”, подчертавайки, че това допринася за увеличаването на напрежението в региона.  

Турция твърди, че неин военен батальон е в район близо до Мосул през последните 5 месеца като част от тренировъчна мисия в помощ на силите, които се сражават с ДАЕШ.

Турски медии съобщават, че Турция ще има постоянна военна база край Мосул, след като турските сили в региона, които обучават кюрдските сили пешмерга, бяха подсилени.

Споразумението за базата било подписано от президента на регионалното правителство на Иракски Кюрдистан Масуд Барзани и турския външен министър.

Най-малко 150 турски войници, съпроводени от 20-25 танка, са били разположени в района късно в петък.