Германският канцлер Ангела Меркел е последният политик, който разкритикува решението на голяма хранителна банка да забрани на чужденци да получават безплатна храна.

Благотворителната организация Essener Tafel го нарече временно ограничение, необходимо заради нарасналия експоненциално дял на чужденците, използващи хранителната банка - с цели 75 процента през последните години, съобщават германските медии.

Благотворителната организация твърди, че помага на около 16 хил. бедни хора в град Есен, който се намира в западния индустриален район Рур.

Вандали написаха със спрей "нацисти" на микробусите за доставка на храна на благотворителната организация.

Меркел се изказа против новото правило на Essener Tafel, което изисква посетителите да покажат германски паспорт, за да получат храна.

"Не бива да се работи въз основа на такива категоризации. Това не е добре. Но то също така показва за какъв голям натиск става въпрос и колко много хора са нуждаещи се. Ето защо се надявам, че ще могат да намерят добри решения, които не изключват групи хора", изтъкна канцлерката пред телевизия RTL.

Около 1,2 млн. мигранти и бежанци пристигнаха в Германия по време на пика на мигрантската криза през 2015 и 2016 г., повече от половината от тях от Сирия, Ирак и Афганистан. Рекордният наплив на мигранти засили подкрепата за антиимигрантската партия "Алтернатива за Германия".

Essener Tafel е част от националната хранителна банка Tafel. Есен е част от стария въгледобивен и стоманодобивен район Рур в провинция Северен Рейн-Вестфалия.

"Алтернатива за Германия" защити политиката на благотворителната организация в профила си във "Фейсбук", изтъквайки, че "ако се съпротивляваш, ти си нацист".

Както стотици други германски хранителни банки, Essener Tafel събира тонове излишна храна на и след изтичането на срока ѝ на годност, която иначе би била изхвърлена.