Ако християнските общности по Светите земи продължат да се топят, бъдещето им е застрашено. Много палестински християни напускат родните си места в търсене на по-добър живот, алармира "Дойче веле".

На западния бряг все още живеят 47 000 християни, а в ивицата Газа техният брой е 3 000. Взети заедно, те съставляват малко над един процент от общото население в двете автономни палестински области. А това е почти нищо в сравнение с 18-те процента християни, населявали тези земи през 1948 година при основаването на държавата Израел.

Причините за топенето на християнската общност са многостранни. Икономическите трудности са една от основните. "Моите деца искат да си подсигурят бъдещето. Искат да се оженят и да създадат семейство. За всичко това трябват пари. А повечето млади хора не печелят достатъчно. Затова и четирите ми деца се преселиха в САЩ ", казва свещеникът в баптистката църква във Витлеем Наим Хури в разговор с германските репортери. Две от децата му са останали в Америка.

Подобен опит е насъбрал и Явад Хана от село Тайбет в близост до Рамала. Още през 1960-те години баща му и някои от братята му се преселили в САЩ. Преди шест години две от децата му също заминали за Америка. Той смята, че братята му са взели правилното решение. "Един от братята ми замина сравнително късно. Той напусна страната преди 10 години", казва Хана и допълва, че е успял финансово.

Обстрелват християните на Цветница в сирийския град ал-Скалбия

Обстрелват християните на Цветница в сирийския град ал-Скалбия

Една жена е загинала, децата са плакали в храма

Казва, че също има валидна виза за САЩ, но не възнамерява да се преселва. "Не искам да ходя никъде. Искам всички да се завърнат и да живеем тук заедно."

Много от християните в автономните палестински области споделят същата съдба. 85 процента от изселилите се християни вече са разпродали имуществото си в старата си родина. Повечето християни са заминали за Средна и Латинска Америка. Малцина предпочитат европейските държави.

Безработицата, ниските заплати и липсата на перспективи тласкат много млади палестинци към чужди страни. "Основните причини за емиграцията на християните се коренят в политическото положение и свързаните с него икономически и обществени дадености", казва социологът Бернард Забела от университета във Витлеем.

"Тук младите хора не виждат бъдеще за своите проекти", казва Забела. Социологът смята, че политическото решение на Близкоизточния конфликт, или поне дълготрайното военно примирие са най-важните ключове, които могат да задържат младите хора в страната.

Дори мъртвите страдат от насилието, което ИДИЛ налага над кюрдите и язидите, твърди свидетел

Дори мъртвите страдат от насилието, което ИДИЛ налага над кюрдите и язидите, твърди свидетел

Обучават децата да стават еничари, насилват жените, убиват мъжете

Социологът от университета в Рамала Ейад Баргути споделя това становище. Той също смята, че израелската окупация е основната причина за емиграцията на много млади палестинци. Бернард Забела отбелязва и още една причина за засилване на преселението на младите християни.

"Личната свобода днес има много по-висока стойност, отколкото преди. Близостта на семейството, която в миналото беше гарант за социална сигурност, отмира. Решението за емиграция може да бъде и израз на независимост и мобилност в отделни случаи", казва той.

Броят на християните в палестинските автономни области е много малък. Наим Хури казва, че християнскити общности не могат да си позволят толкова голям брой преселници.

"Ислямска държава" вероятно е извършила геноцид срещу язидите в Ирак

"Ислямска държава" вероятно е извършила геноцид срещу язидите в Ирак

Това се посочва в доклад на ООН

Хури предупреждава за надвиснала "катастрофа". "В Палестина има съвсем малко християни. Опасявам се, че черквите скоро ще се превърнат само в туристически атракции", казва той.

Свещениците посещават изпаднали в беда семейства и се опитват да облекчат положението им. "Опитваме се да дадем на вярващите шанс поне за малко да забравят за тежката си ситуация. Това обаче не би било възможно без помощите на църковните общности от западните страни. Без тях положението би станало още по-тежко, помощта им е крайно необходима. Иначе някой ден ще осъмнем в една Свещена земя без християни", казва свещеникът.