Повече от двадесет хуманитарни работници ще бъдат изправени пред съда в Гърция за ролята си в подпомагането на мигранти да достигнат страната между 2016 и 2018 г. Срещу подсъдимите са повдигнати редица обвинения, включително за шпионаж, фалшифициране и незаконно използване на радиочестоти, предаде BBC.

Организации за защита на човешките права разкритикуваха процеса като политически мотивиран, а Amnesty International нарече обвиненията "фарс".

Делото ще започне на остров Лесбос, който е в центъра на миграционната криза в Гърция.

Сред 24-те обвиняеми, 17 от които са чужди граждани, е сирийската бежанка Сара Мардини, сестра на олимпийската плувкиня Юсра Мардини. Сестрите привлякоха вниманието на международната общественост през 2015 г., след като изтеглиха сами на безопасно място лодката си, когато двигателят ѝ отказа.

На Сара Мардини е забранено да дойде в Гърция, за да се защити. Тя е принудена да наблюдава процеса от Германия, където е получила убежище.

Прокурорите твърдят, че хуманитарните работници са следили радиоканалите на гръцката брегова охрана и са използвали автомобил с фалшиви военни регистрационни номера, за да влязат в забранените зони на остров Лесбос. Ако бъдат признати за виновни, те могат да получат до пет години затвор.

Някои от служителите продължават да бъдат разследвани и за други престъпления, включително трафик на хора, и ги грозят допълнителни присъди до 25 години затвор.

The Guardian: Мрачни случки по границите на Европа сочат, че се задава и по-лошо

The Guardian: Мрачни случки по границите на Европа сочат, че се задава и по-лошо

Три показателни истории от три различни краища на Европа

"Обвиненията са фарс и изобщо не трябваше да се стига до съдебен процес", коментира Нилс Муижниекс, директор на европейския регионален офис на Amnesty International.

"Този случай показва докъде ще стигнат гръцките власти, за да възпрат хората да помагат на бежанците. Прекратяването на спасителните операции не стопира хората да предприемат опасни пътувания, а просто ги прави още по-опасни", добави той.

Миналата година консервативното правителство на Гърция, ръководено от Кириакос Мицотакис, въведе по-строги мерки за дейността на организациите за защита на правата на човека в опит да ограничи броя на мигрантите, влизащи в страната.

Гръцката брегова охрана спаси 400 мигранти край о. Крит

Гръцката брегова охрана спаси 400 мигранти край о. Крит

Една от най-големите операции в Източното Средиземноморие...