Управляващата хунта в Буркина Фасо ще остане на власт още пет години, след като участниците в националните преговори предложиха удължаване на прехода обратно към демокрация с 60 месеца от юли. Това съобщи агенция Ройтерс.

Военните заеха властта с преврат през 2022 г. и обещаха да проведат избори през юли тази година, за да възстановят гражданското управление. Според новата харта, подписана от военния лидер Ибрахим Траоре, новият преходен период ще бъде 60 месеца, като той стартира от 2 юли.

Изборите, отбелязващи края на прехода, могат да бъдат организирани преди този краен срок, ако ситуацията със сигурността позволява това, посочват от хунтата.

Ибрахим Траоре ще може да се кандидатира за президент на следващите избори, ако пожелае.

Значителното забавяне вероятно ще задълбочи опасенията относно отстъплението на демокрацията в Западна и Централна Африка, където имаше осем преврата през последните четири години.

Насилието в региона на Сахел в Западна Африка, подхранвано от продължила десетилетие битка с ислямистки групи, свързани с Ал Кайда и Ислямска държава, се влоши, откакто хунти завзеха властта в Буркина Фасо и съседните Мали и Нигер.

Хунтата в Буркина Фасо заяви, че е осуетила опит за преврат

Хунтата в Буркина Фасо заяви, че е осуетила опит за преврат

Това е вторият опит за преврат в страната от 2022 г. насам.