Военната хунта в Мианмар ще позволи на цивилни лица, "лоялни към държавата", да кандидатстват за лицензи за носене на огнестрелни оръжия. Това съобщи Ройтерс, позовавайки се на съобщения в местни медии.

Изтекъл документ, за който се твърди, че произхожда от министерството на вътрешните работи, определя критерии за тези, които търсят лиценз за оръжие. Условията, фигуриращи в документа, включват възрастов праг от 18 години и доказуема нужда от оръжие за целите на сигурността, в допълнение към изискването за лоялност.

Експертите се притесняват, че разрешаването на цивилни да носят оръжия ще даде възможност на прохунтистки групи и само ще послужи за ескалация на насилието и почти ежедневните сблъсъци между военните и въоръжените съпротивителни сили, които бушуват в цялата страна.

Документът предвижда членове на органи за борба с бунтовниците, официално сформирани милиции и пенсионирани от армията да носят пистолети, пушки и автомати, стига да имат такова разрешение. Освен това военното правителство ще има право да внася и продава огнестрелни оръжия и боеприпаси, лицензирани от министерството на отбраната.

Висшите генерали на страната от Югоизточна Азия ръководиха пуч през февруари 2021 г. след пет години на напрегнато споделяне на властта под квазицивилна политическа система, създадена от военните.

Базираната в САЩ група за наблюдение на конфликти Acled твъри, че около 19 000 души са загинали миналата година, докато военните потушават протестите, накарали мнозина да вдигнат оръжие срещу хунтата. Около 1,2 милиона души са били разселени в конфликта и повече от 70 000 са напуснали страната.

Тиха стачка в Мианмар
Обновена

Тиха стачка в Мианмар

Хунтата удължи военното положение