Йеменските бунтовници хуси обявиха в събота, че са атакували американския самолетоносач "Дуайт Айзенхауер" в Червено море и кораба Transworld Navigator в Арабско море. Не се уточнява обаче кога са били извършени атаките, съобщава "Ройтерс".

В изявлението се казва, че Transworld Navigator е получил директно попадение от ракета. Операцията срещу "Айзенхауер" е постигнала целите си успешно.

Американските служители са наредили на екипажа на самолетоносача да се върне. 

Капитанът на атакувания кораб късно в петък е чул експлозии в близост до плавателния съд, съобщава Центърът за морски търговски операции на Обединеното кралство.

"Съобщено е, че екипажът е в безопасност и корабът продължава към следващото си пристанище", се казва в изявлението, без да се уточнява дали корабът е претърпял щети.

Потъна ударен от хусите кораб в Червено море

Потъна ударен от хусите кораб в Червено море

Tutor бе атакуван на 12 юни, като екипажът бе евакуиран

Припомняме, че по-рано тази седмица стана ясно, че хусите са потопили втори търговски кораб в Червено море от ноември насам.

Става въпрос за гръцкия кораб Tutor, плаващ под либерийски флаг. Той беше ударен от ракети на 12 юни и се очакваше да потъне в близките дни. Екипажът му бе евакуиран, както и този на Verbena, плаващ под флага на Палау, който беше натоварен с дървен строителен материал. Оттогава корабите се носеха изоставени в морето.

Хусите обясниха тези атаки като знак на солидарност с палестинците в Газа.

Притежаваният от Обединеното кралство Rubymar потъна в Червено море на 2 март, около две седмици след като беше повреден от нападение на хуси.

От ноември насам хусите са превзели още един кораб и са убили трима моряци при отделни атаки.

Техните атаки с ракети и дронове принудиха собствениците на кораби да пренасочат корабите по по-неудобни, но сигурни морски пътища.

САЩ и Великобритания ударили 10 пъти хусите

САЩ и Великобритания ударили 10 пъти хусите

Удари по йеменското международно летище Ходейда и по остров Камаран близо до пристанището Салиф край Червено море

Американските и британските сили нанесоха въздушни удари срещу йеменското международно летище Ходейда и остров Камаран близо до пристанището Салиф край Червено море.

Водена от САЩ кампания за въздушни удари срещу хусите тече от януари, като на 30 май загинаха най-малко 16 души, а бяха ранени 42-ма други.