Йеменските бунтовници хуси вероятно са потопили втори кораб в Червено море. Това съобщава във вторник "Ройтерс", като цитира изявление на Британската организация за морски търговски операции.

Става въпрос за гръцкия кораб Tutor, плаващ под либерийски флаг. Той беше ударен от ракети на 12 юни и се очакваше да потъне в близките дни. Екипажът му бе евакуиран, както и този на Verbena, плаващ под флага на Палау, който беше натоварен с дървен строителен материал. Оттогава корабите се носеха изоставени в морето. 

САЩ и Великобритания ударили 10 пъти хусите

САЩ и Великобритания ударили 10 пъти хусите

Удари по йеменското международно летище Ходейда и по остров Камаран близо до пристанището Салиф край Червено море

Един член на екипажа, за когото се смята, че е бил в машинното отделение на Tutor по време на атаките, обаче остава в неизвестност.

Потъването на Tutor е второто за търговски кораб, поразен от хусите от ноември насам. 

Припомняме, че те обясниха тези атаки като знак на солидарност с палестинците в Газа.

Притежаваният от Обединеното кралство Rubymar потъна в Червено море на 2 март, около две седмици след като беше повреден от нападение на хуси.

От ноември насам хусите са превзели още един кораб и са убили трима моряци при отделни атаки.

Техните атаки с ракети и дронове принудиха собствениците на кораби да пренасочат корабите по по-нрудобни, но сигурни морски пътища.

В понеделник американските и британските сили нанесоха въздушни удари срещу йеменското международно летище Ходейда и остров Камаран близо до пристанището Салиф край Червено море.

САЩ потвърдиха евакуацията на екипажа от ударения от хусите кораб край Йемен

САЩ потвърдиха евакуацията на екипажа от ударения от хусите кораб край Йемен

Един цивилен моряк остава в неизвестност