Съединените щати спасиха екипажа от гръцкия кораб, плаващ под либерийски флаг, който беше нападнат от йеменските хуси в Червено море, съобщава "Ройтерс".

Централното командване на военноморските сили на САЩ посочи, че моряци, назначени към ударната група на самолетоносача "Дуайт Д. Айзенхауер", са извели екипажа по въздух в събота, като един цивилен моряк остава в неизвестност.

Атаката, извършена на 12 юни близо до йеменското пристанище Ходейда, причини тежки наводнения и щети на машинното отделение и остави кораба за насипни товари M/V Tutor неспособен да маневрира.

В събота агенцията за морски търговски операции на Обединеното кралство (UKMTO) съобщи, че екипажът на кораба е евакуиран, а изоставеният кораб се носи в Червено море.

Евакуираха ударения от хусите гръцки кораб край Йемен

Евакуираха ударения от хусите гръцки кораб край Йемен

Един моряк от Tutor, кораб под либерийски флаг, остава в неизвестност

От ноември насам хусите предприеха десетки атаки с дронове и ракети срещу кораби в Червено море и Аденския залив.

Те твърдят, че действат в знак на солидарност с палестинците, докато Израел и "Хамас" водят война в Газа. САЩ и техните съюзници обаче ги определят като безразборни и заплаха за световната търговия.

Атаките принудиха редица търговски превозвачи да пренасочат корабите си към други маршрути и породиха страхове, че войната между Израел и "Хамас" може да се разпространи и да дестабилизира Близкия изток.

Хусите се оказаха най-голямото морско предизвикателство за САЩ от 80 години

Хусите се оказаха най-голямото морско предизвикателство за САЩ от 80 години

Всички признаци сочат, че войната ще се засили, излагайки американските моряци, техните съюзници и търговски кораби на по-голям риск.