Йеменските хуси са отложили освобождаването на около 100 затворници, принадлежащи към правителствените сили, за неделя, съобщава "Ройтерс".

Ръководителят по въпросите на затворниците Хути Абдул Кадер ал-Муртада каза на X, че забавянето е причинено от "технически причини".

Припомняме, че Ал-Муртада каза в петък, че групата ще освободи повече от 100 затворници като "едностранна хуманитарна инициатива".

Хусите, подкрепяно от Иран движение, което контролира част от Йемен, за последно освободиха затворници през април 2023 г. при размяна на 250 хуси срещу 70 правителствени сили.

Хусите освобождават 100 затворници от правителствените сили на Йемен

Хусите освобождават 100 затворници от правителствените сили на Йемен

За последно йеменските бунтовници освободиха затворници през април 2023 г.

Йемен е въвлечен в години на гражданска война, която уби десетки хиляди хора и остави милиони гладни.

Хусите са де факто властите в северен Йемен, докато международно признатото правителство е представено от Съвета за политическо ръководство, който беше сформиран под егидата на Саудитска Арабия миналата година и пое властта от президента на Йемен в изгнание.

Водена от Саудитска Арабия коалиция се намеси в Йемен през 2015 г.

През последните месеци хусите редовно атакуват кораби в Червено море.

Групата казва, че кампанията им е в знак на солидарност с палестинците на фона на войната в Газа, която беше предизвикана от нападението на терористична група "Хамас" на 7 октомври, при което около 1200 души бяха убити в Израел и 252 са взети за заложници.