Силите на йеменските бунтовници хуси са ударили голямо петролно съоръжение в град Джизан в южната част на Саудитска Арабия при нападения с дронове и ракети през нощта. Това обяви военен говорител на хусите, цитиран от "Ройтерс".

Коалицията, предвождана от Саудитска Арабия, която се сражава срещу хусите, заяви по-рано, че е прехванала и унищожила четири ракети и шест дрона с експлозиви, изстреляни от хусите през границата към Саудитска Арабия.

Нямаше потвърждение от Саудитска Арабия къде са били прехванати или дали е ударено нещо.

Хусите държат 20 000 затворници в Йемен

Хусите държат 20 000 затворници в Йемен

Бойците са вербували 7 000 деца

Държавната саудитска петролна компания Saudi Aramco експлоатира рафинерия с мощност 400 000 барела дневно в намиращия се на Червено море град Джизан, отстоящ на около 60 км от границата с Йемен. Saudi Aramco не са отговори на искане на "Ройтерс" за коментар.

"С много дронове нашите въоръжени сили удариха военни самолети, казарми на пилоти и системи "Пейтриът" в Хамис Мушаит и други военни цели на летищата в Абха, Джизан и Наджран", увери Яхия Сарея, военен говорител на хусите.

"Освен това гигантското петролно съоръжение в индустриалната зона в Джизан. Ударът беше точен", допълни говорителят. 

Саудитска Арабия унищожи балистична ракета, изстреляна от хусите в Йемен

Саудитска Арабия унищожи балистична ракета, изстреляна от хусите в Йемен

Поредно изстрелване на ракета от страна на хусите

Хамис Мушаит, Абха, Джизан и Наджран се намират в югозападната част на Саудитска Арабия, близо до границата с Йемен.

Трансграничните атаки на подкрепяните от Иран хуси ескалираха от края на май насам, когато изтече примирието, предизвикано от пандемията от новия коронавирус. В края на юни ракети достигнаха до саудитската столица Рияд.

В изявление, публикувано от саудитската държавна новинарска агенция СПА, коалицията не е посочила къде са прехванати обектите, но заяви, че дроновете са били изстреляни от контролираната от хусите йеменска столица Сана в посока Саудитска Арабия.

Хусите в Йемен облагат с 20% данък другите религии

Хусите в Йемен облагат с 20% данък другите религии

Правителството осъди мерките

Коалицията, оглавявана от Саудитска Арабия, се намеси в Йемен през март 2015 г., след като хусите прогониха подкрепяното от Рияд международно признато правителство от Сана в края на 2014 г.

Хусите, които контролират повечето големи градски центрове в Йемен, посочват, че се борят с корумпирана система.

Медията на хусите Al Masirah добави, че днес коалицията е извършила въздушни удари в различни райони, които са контролирани от йеменските бунтовници.

Саудитска Арабия подновява преговорите с хусите в Йемен

Саудитска Арабия подновява преговорите с хусите в Йемен

След неуспеха на обявеното примие

ООН започна виртуални преговори между враждуващите страни за постоянно примирие и стъпки за изграждане на доверие за възобновяване на мирните преговори.

Ала преговорите се усложниха от ръста на насилието след изтичането на примирието.

Във войната в Йемен са загинали повече от 100 000 души и предизвика най-голямата хуманитарна криза в света, както я определя ООН.

Хусите в Йемен изстреляха балистични ракети към Саудитска Арабия

Хусите в Йемен изстреляха балистични ракети към Саудитска Арабия

В интернет се появиха видеокадри от летящите ракети