Саудитска Арабия възобнови преговорите с хусите в Йемен, въпреки неуспешното прекратяване на огъня, съобщиха източници, запознати с дискусиите, предаде "Ройтерс".

Саудитска Арабия обяви двуседмично примирие в Йемен

Саудитска Арабия обяви двуседмично примирие в Йемен

Заради коронавируса, който би влошил още повече положението в страната

Припомняме, че Рияд предложи 2-седмично примирие заради пандемията, но хусите не го приеха и атаките в страната продължиха.

Според бунтовниците, зад предложението се крие измама от страна на Рияд. Според източници обаче, сред тях има противоречия - една част е склонна да приеме, но при условия.

Други обаче не вярват на Саудитска Арабия.

Примирието трябваше да влезе в сила в четвъртък, ден преди Йемен да регистрира първия случай на коронавирус.

Говорителят на коалицията и правителствената медийна служба на Саудитска Арабия не са коментирали официално последното развирие на военния конфликт.

Насилието може да усложни усилията на ООН за провеждане на виртуални разговори.

Сблъсъците в Йемен продължават, въпреки примирието

Сблъсъците в Йемен продължават, въпреки примирието

Най-малко 38 бунтовници хуси са били убити в събота

Избухването на COVID-19 може да бъде пагубно за Йемен, който вече се справя с хуманитарна криза поради гражданската война. Гладът и епидемията от холера поразиха нацията през последните години.

Конфликтът е принудил два милиона деца да бягат от домовете им и да отпаднат от училище.

Продължителната война в Йемен има пагубно въздействие върху психичното здраве на децата, като повече от половината казват, че се чувстват тъжни и депресирани, предупредиха през март от организацията "Спасете децата".

Повече от 7 522 младежи са били убити или осакатени през последните пет години, се казва в доклада, като се добавя, че около 2,1 милиона деца под пет години са остро недохранени.