Четири балистични ракети, изстреляни от йеменските бунтовници хути от движението "Ансар Аллах" към Саудитска Арабия, бяха унищожени от екипажите на ПВО на арабската коалиция, водена от Рияд. Това съобщи "Скай нюз Арабия".

Алиансът обяви за прихващането на две ракети и два минирани безпилотни летателни апарата. Всичките те бяха насочени към южната провинция Джизан.

В изявление коалицията отново обвини хутите в "умишлен обстрел на цивилни и цели". "Предприемаме всички бързи мерки за премахване на източниците на заплаха в съответствие с международното право", се казва в комюникето, публикувано от Рияд.

От август 2014 г. конфронтацията в Йемен между правителствените сили и бунтовниците продължава. Тя навлезе в най-активната си фаза с нахлуването в страната през март 2015 г. на коалиция, ръководена от Саудитска Арабия.

Хусите пак са ударили Саудитска Арабия от Йемен

Хусите пак са ударили Саудитска Арабия от Йемен

Напрежение на Арабския полуостров

Конфликтът, който продължава повече от шест години, създаде най-голямата хуманитарна криза в света. Според ООН повече от 24 милиона йеменци - приблизително 80% от населението на страната - се нуждаят от хуманитарна помощ, а броят на вътрешно разселените лица надхвърля 3 милиона.

Хутите редовно извършват атаки, чиято основна цел е Саудитска Арабия и нейната инфраструктура, включително петрол. През годините Кралските въоръжени сили са свалили стотици балистични ракети и минирани безпилотни летателни апарати, унищожили са десетки лодки и морски мини, пълни с експлозиви.