Тазгодишните общи избори в Бразилия ще бъдат тест за демокрацията в страната поради заплахи от страна на крайнодесния президент Жаир Болсонару, който постави под съмнение валидността на нейната система за гласуване. Това съобщиха от правозащитната организация "Хюман Райтс Уоч" в четвъртък, като за пореден път атакува държавния глава.

В годишен доклад за нарушения на правата по света, базираната във Вашингтон група призова Върховния съд на Бразилия, Конгреса и други демократични институции да останат бдителни и да се противопоставят на всеки опит на Болсонару да провали изборите през октомври.

Хюман райтс уоч: Болсонару заплашва демокрацията в Бразилия

Хюман райтс уоч: Болсонару заплашва демокрацията в Бразилия

С атаките си срещу Върховния съд и избирателната система на страната

"Президентът Болсонару се опита да отслаби стълбовете на демокрацията, като атакува съдебната система и повтаря неоснователни твърдения за изборни измами", заяви  Мария Лаура Канинеу, директор на Human Rights Watch в Бразилия.

Правителството му насърчава политики, противоречащи на човешките права в различни области, включително правата на коренното население, правата на жените, правата на хората с увреждания и свободата на изразяване, се казва още в доклада.

Болсонаро популяризира законопроекти за отричане на правата на много коренни народи върху техните традиционни земи и на практика легализира незаконния добив в тези територии.

12-годишен връх на обезлесяването в Амазонка

12-годишен връх на обезлесяването в Амазонка

Между август 2019 и юли 2020 г. 11 088 квадратни километра джунгла е изсечена

По време на неговото управление обезлесяването в Амазонка е нараснало до най-високото ниво от 2006 г. насам, както се вижда от собствените данни на правителството, не пропуска организацията.

От кабинета на президента все още не са коментирали доклада. Болсонару планира да се кандидатира за преизбиране през октомври, въпреки че не е обявил официално кандидатурата си.

Лула да Силва води пред Болсонару година преди президентските избори в Бразилия

Лула да Силва води пред Болсонару година преди президентските избори в Бразилия

Ако гласуването се проведе днес, 48% процента от анкетираните биха гласували за Лула, докато 21% биха гласували за Болсонару

HRW каза, че Болсонаро е продължил да разпространява фалшива информация за ваксините срещу COVID-19, след като разследване на Сената установи, че правителството му е застрашило здравето на бразилците, като пренебрегва научно обоснованите мерки за ограничаване на вируса и като популяризира лекарства без доказана ефикасност.

Болсонару също така насърчава полицейското насилие и защитава законопроект, който затруднява държането на полицаи под отговорност за злоупотреби, се добавя още в документа.

Болсонару заплаши Върховния съд на Бразилия пред десетки хиляди свои привърженици

Болсонару заплаши Върховния съд на Бразилия пред десетки хиляди свои привърженици

Размахваха антидемократични лозунги

Смъртността на полицията достигна рекорд през 2020 г. в Бразилия, като най-големият брой смъртни случаи е резултат от действия на полицията, откакто индикаторът започна да се следи, се казва в доклада, като се добавя, че 80% от жертвите са чернокожи.

Правителството му също така е започнало наказателни разследвания срещу политически противници, включително с използването на Закона за националната сигурност приет от управлявалата от 1964 до 1985 г. военната диктатура.

Припомняме, че в страната си Болсонару също постоянно е обект на критики. Срещу него се водят дела за подхода му при справянето с коронавируса. Според социологическите проучвания изборите ще бъдат спечелени от основният му съперник, експрезидента Лула да Силва.