Австралия се присъедини към санкциите на САЩ, Европейския съюз и Канада срещу Русия заради инцидента в Керченския проток на 25 ноември миналата година. Това се съобщава в изявление на министъра на външните работи Марис Пейн, публикувано на интернет страницата на ведомството.

"Ние напълно подкрепяме суверенитета и териториалната цялост на Украйна", се изтъква в изявлението.

Също така се отбелязва, че Австралия не признава "анексирането на Крим и отцепването на принадлежащите на Украйна Донецка и Луганска области".

ЕС санкционира Русия за инцидента в Керченския проток

ЕС санкционира Русия за инцидента в Керченския проток

Европейският съвет наложи санкции на 8 физически лица

Канбера наложи индивидуални санкции срещу десетима души, причастни към "пленяването на корабите на украинските военноморски сили, докато се опитват да преминат през Керченския проток".

По-конкретно сред санкционираните са началникът на граничното управление на Федералната служба за сигурност (ФСБ) на Русия в Крим и Севастопол Сергей Станкевич, както и "трима лидери от Донецката и Луганската област, които не са контролирани от Киев".

Припомняме, сутринта на 25 ноември корабите на украинските военноморски сили "Бердянск", "Никопол" и "Яни Капу" плаваха в Керченския проток, когато руската брегова охрана откри огън по украинските кораби при опит да навлязат в Азовско море.

Москва определя инцидента като провокация от Киев преди президентските избори в Украйна през този месец. От своя страна Украйна отрича нейните кораби да са нарушавали руските държавни граници, най-малкото защото не приема окупацията на Крим от Русия.

Порошенко обяви инцидента в Керченския проток за начало на война

Порошенко обяви инцидента в Керченския проток за начало на война

Очевидно война между Украйна и Русия