Бразилия ще се оттегли от пакта на ООН за справяне с увеличаващата се миграция. Това обяви номинираният за бъдещ външен министър на страната, като с това страната се присъединява към САЩ, Израел и редица страни от Европейския съюз в отхвърлянето на споразумението, съобщава "Ройтерс".

Ернесто Арауйо, който ще встъпи в длъжност през януари в правителството на новоизбрания крайнодесен президент Жаир Болсонару, заяви, че международното споразумение е "неподходящ инструмент" за справяне с проблема и страните трябва да определят свои собствени политики.

Меркел много доволна от приемането на Глобалния пакт за миграцията

Меркел много доволна от приемането на Глобалния пакт за миграцията

Легалната миграция била нещо добро

С рекордните 21,3 млн. бежанци в световен мащаб, ООН започна работа по правно необвързващо споразумение, след като повече от 1 млн. души пристигнаха в Европа през 2015 г., мнозина бягащи от войната в Сирия и бедността в Африка.

Споразумението, което се опитва да се занимае с въпроси като защитата на мигрантите, интегрирането им и изпращането им в родните им страни, беше разкритикувано предимно от десни европейски политици, които твърдят, че може да увеличи имиграцията.

В Мароко приеха глобалния пакт за мигрантите

В Мароко приеха глобалния пакт за мигрантите

Няколко страни не го подкрепиха, сред които и България

Всички 193 страни членки на ООН с изключение на САЩ договориха текста му през юли, но само 164 страни, включително представители на сегашното правителство на Бразилия, официално го ратифицираха на церемония в мароканския град Маракеш вчера.

"Правителството на Болсонару ще се отдели от Глобалния пакт за миграцията ... неподходящ инструмент за справяне с проблема", написа Арауйо в "Туитър" след приемането на пакта, допълвайки: "Имиграцията не трябва да се разглежда като глобален въпрос, а по-скоро в съответствие с реалността във всяка страна."

По думите му, Бразилия ще продължи да приема бежанци от съседна Венецуела, но че "основната цел е възстановяването на демокрацията" в тази страна.

България се въздържа от присъединяване към Глобалния пакт за миграцията

България се въздържа от присъединяване към Глобалния пакт за миграцията

Няма да имаме официални представители на конференцията в Маракеш

Болсонару, който встъпва в длъжност на 1 януари, прие твърда позиция, както я определят опонентите му, по въпроса за имиграцията. През 2015 г. той беше цитиран да определя бежанците, идващи в Бразилия, "изметът на земята".

Десет страни, предимно в бившия комунистически блок в Източна Европа, обявиха, че се отказват да са част от Глобалния пакт за миграцията на ООН, докато Чили обяви през уикенда, че ще стори същото.