Страните членки на ООН приеха правно необвързващия глобален пакт за по-добро управление на потоците от мигранти. Това обяви външният министър на Мароко, въпреки че пактът беше подкрепен от по-малко правителства в сравнение с тези, които преди това работеха по предложението, информират световните осведомителни агенции.

Външният министър на Мароко Насър Бурита обяви решението като домакин на конференцията на ООН в Маракеш.

Повече от 150 държави обсъждат Пакта за миграцията в Маракеш

Повече от 150 държави обсъждат Пакта за миграцията в Маракеш

България е сред страните, които не подкрепиха документа

През юли всички 193 страни членки на ООН, с изключение на САЩ, финализираха т. нар. Глобален договор за безопасна, законна и редовна миграция, чиято цел е по-добро управление на миграцията.

САЩ се отказаха от преговорите в края на миналата година, а след това Австралия, Австрия, Чехия, Доминиканската република, Унгария, Латвия, Полша, Словакия и България се оттеглиха от процеса.

България се въздържа от присъединяване към Глобалния пакт за миграцията

България се въздържа от присъединяване към Глобалния пакт за миграцията

Няма да имаме официални представители на конференцията в Маракеш

Не е ясно колко страни са присъствали в Маракеш. Според ООН броят на правителствата, регистрирани късно в неделя, е бил повече от 150.

Пактът е рамка за сътрудничество и има за цел да намали нелегалната миграция, да помогне за интегрирането на мигрантите и за тяхното връщане в родните им страни.

Ала въпреки че приветстват опитите на ООН да управлява миграцията, правозащитници твърдят, че пактът не стига достатъчно далеч, за да гарантира правата на мигрантите.

8 държави от ЕС отхвърлят глобалния пакт за миграция

8 държави от ЕС отхвърлят глобалния пакт за миграция

Словакия е поредната държава

"За съжаление правно необвързващият Глобален пакт за миграцията прави прилагането му да е базирано на добрата воля на държавите, които го подкрепят", изтъкват от "Амнести интернешънъл".

След конференцията в Маракеш на 19 декемврни Общото събрание на ООН ще приеме резолюция, официално одобряваща споразумението.